Main menu

header

de Daniela Purgaru

Psiholog Bogdan Vlădescu, de la Clinica „TerapiaM”, vă oferă câteva sfaturi despre ce nu este bine să-i spuneţi niciodată partenerului de viaţă şi când este indicat să aveţi secrete în cuplu.

Nu săriţi calul
Se spune că într-un cuplu e bine ca fiecare să spună ce gândeşte sau ce simte şi că nu este indicat ca partenerii să aibă secrete unul faţă de altul, însă realitatea nu este deloc aşa.
- Nu spuneţi întotdeauna tot ceea ce vă trece prin minte, deoarece poate, uneori, nu e chiar momentul potrivit. E posibil să faceţi o gafă şi peste câteva ore să regretaţi această pornire;
- Puteţi avea unele secrete legate de mici cheltuieli „nepermise”, însă nu săriţi calul. Deciziile legate de buget de obicei se iau împreună, evitându-se astfel neînţelegeri majore;
- Păstraţi mici secrete, astfel vă veţi oferi unul altuia îndeajuns de mult spaţiu, lucru ce reprezintă o dovadă de încredere. Dar bineînţeles că trebuie să existe o limită a „celor nespuse”.

Evitaţi comparaţiile
- Evitaţi replici de genul: „De ce nu stai mai mult cu mine?” sau comparaţii precum: „X făcea mai bine ca tine lucrul ăsta” ori „Tu de ce nu faci ca X?”. De obicei, dacă o femeie îi va spune bărbatului: „Nu te mai uita după alte femei”, atunci el va face exact invers, iar dacă un bărbat îi spune unei femei să nu mai petreacă aşa mult timp la coafor, ea va proceda exact invers. Aceste replici nu vor face decât să vă îndepărteze unul de altul. Căutaţi, în schimb, soluţii împreună.

Folosiţi cuvinte „magice”
- Nu vă exprimaţi dorinţele într-un mod imperativ, ci folosiţi cuvântul magic: „Te rog”;
- Nu faceţi niciodată presupuneri de genul: „Te gândeşti cumva la alta/altul?”, când nu ştii sigur dacă ceea ce spui poate fi adevărat. Aceste presupuneri vă vor face rău amândurora.
- Nu vă cicăliţi partenerul cu replici de genul: „Nu eşti atent(ă), faci intenţionat ca să mă enervezi pe mine”, pentru că nu veţi face decât să vă agasaţi partenerul;
- Nu vă ameninţaţi „jumătatea” din orice nimic că o părăsiţi, pentru că aşa îi transmiteţi inconştient că vreţi să vă despărţiţi.

Dacă doriţi să primiţi mai multe sfaturi legate de îmbunătăţirea relaţiei de cuplu, apelaţi la serviciile Clinicii „TerapiaM”, din Str. Dumbrava Roşie, nr. 12A, sector 2, Bucureşti sau puteţi suna la numărul de telefon 021/210.25.65.