Main menu

header

902 20 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Chiar dacă nu consideră că partenerii lor romantici ar fi deranjați de cumpărăturile pe care le fac, oamenii tot au tendința de a le ține secrete, arată rezultatele unei cercetări recente, care a pus în evidență și faptul că acest comportament de consum este benefic pentru cuplu.

Vinovăția revarsă atenție către partener

Oamenii de știință de la Universitatea din Indiana, SUA, au constatat că 90% dintre oameni nu le dezvăluie celor dragi comportamentele lor recente de consum, chiar dacă nu cred că i-ar deranja. Una dintre constatările surprinzătoare ale cercetării a fost aceea că a face cumpărături secrete poate întări relația. Explicația este un efect de… bumerang: practic, sentimentul de mică vinovăție care survine după un gest ascuns determină un plus de atenție față de partener. „Una dintre descoperirile mele preferate este că partenerii păstrează adesea aceleași secrete unul față de celălalt. Într-un cuplu, ambii parteneri au relatat separat că au mâncat în secret carne când se declarau amândoi vegetarieni”, exemplifică specialistul Danielle Brick, de la Universitatea din Connecticut, care a colaborat la cercetarea publicată de Journal of Consumer Psychology.

Bunuri, hobby-uri, donații…

Acest prim studiu cunoscut despre consecințele emoționale, comportamentale și relaționale ale achizițiilor secrete a relevat faptul că cel mai obișnuit consum ascuns este un produs, 65% susținând că au cumpărat în secret bunuri materiale. Pentru 40% dintre participanți, acesta a fost mâncare sau băutură, urmate de îmbrăcăminte și bijuterii - cu 10% -și produse de sănătate sau frumusețe - 6,3%. De asemenea, a ieșit la iveală faptul că în secret sunt menținute și hobby-urile, de 12% dintre participanții la cercetare, iar zece procente au mărturisit că au ascuns un cadou sau o donație.

„Chiar dacă majoritatea acestor acte secrete sunt destul de obișnuite, ele pot avea un impact pozitiv asupra relației“ (Kelley Gullo Wight, Universitatea Indiana)