Main menu

header

de Maria Petrache

Dacă doriţi să vă simţiţi mai în formă, să dormiţi mai profund, să îndepărtaţi oboseala şi stresul, să slăbiţi şi să trăiţi mai mult, îndreptaţi-vă direct spre dormitor, întrucât sexul este „medicamentul-minune”. Cercetătorii confirmă că arta iubirii are toate aceste efecte benefice şi multe altele în plus. Numeroase studii au arătat că sexul face adevărate minuni. Cea mai recentă dovadă vine dintr-un studiu realizat la Universitatea Sheffield de medicii Merryn Gott şi Sharon Hinchcliff. Cei doi specialişti au descoperit că doar cuplurile vechi care fac dragoste cu regularitate se află într-o formă fizică şi psihică de excepţie, spre deosebire de cele care fac sex mai rar. Doctor Gott a analizat cazurile a 70 de cupluri căsătorite şi spune: „Sexul pare să fie important în ceea ce priveşte încrederea în sine, indiferent de vârstă”.

Păstrează inima sănătoasă
Dacă faceţi sex de trei ori pe săptămână, cel puţin 20 de minute, duce la reducerea la jumătate a riscului apariţiei unei boli de inimă. „Unii oameni se îngrijorează, gândindu-se că o partidă de sex le poate afecta sănătatea în sens negativ. Aceste cazuri, în care inima are de suferit, sunt extrem de rare. Dacă puteţi urca treptele, atunci înseamnă că puteţi face şi sex, ceea este mult mai plăcut, oricum”, explică doctor Gott.

Tratament pentru durerile de spate
O partidă de sex întăreşte muşchii pelvisului, posteriorului, braţelor şi coapselor. Doctor Gott explică: „Sexul relaxează muşchii, aşa că este un tratament foarte bun în special pentru durerile de spate pe care le au multe femei. Cele mai eficiente poziţii pentru dureri de spate sunt cea a misionarului sau femeia deasupra”.

Elimină stresul
Stresul este un adevărat ucigaş al pasiunii! O partidă de sex produce substanţa chimică numită dopamină, ce anihilează hormonii de stres. Numai 20 de minute de sex au ca rezultat două ore de relaxare. „Sexul făcut cu regularitate este un adevărat eliminator de stres şi poate preveni durerile de cap, tensiunea nervoasă şi multe altele. Aşa încât gândiţi-vă de două ori înainte de a folosi durerea de cap drept o scuză”, comentează medicul.

Remediu împotriva insomniei
Un pui de somn după momentele de pasiune poate constitui un subiect de glumă în cuplu, dar experţii spun că este ceva natural. Nivelul hormonului oxitocină, cel care provoacă somnul, creşte de cinci ori în momentul orgasmului. Aceasta înseamnă că femeile vor pica de somn cam la 20-30 de minute după orgasm, în timp ce bărbaţii nu vor mai putea ţine ochii deschişi cam în două-cinci minute. „Acest lucru explică de ce se doarme atât de bine după un act sexual reuşit şi de ce bărbaţii adorm foarte uşor după ce fac dragoste. Pentru ambele sexe, acesta este unul dintre cele mai bune remedii împotriva insomniei”, după cum comentează medicul.

Este antidepresiv
Contactul intim cu altă fiinţă umană reprezintă un analgezic natural (fenomen ce se poate întâlni şi la animale). De asemenea, o partidă de sex duce la creşterea nivelului de estrogen la femei, substanţă numită şi „hormonul fericirii”, ce îndepărtează stările depresive.

Întăreşte imunitatea
Cercetătorii americani au descoperit că persoanele care fac sex cu regularitate prezintă constant un nivel mai ridicat de imunoglobulină A în organism, decât celelalte. La bărbaţi, o partidă de sex ridică nivelul de testosteron, substanţa ce întăreşte oasele şi ajută la transportul unui hormon steroid (DHEA) prin organism, un element esenţial pentru un sistem imunitar puternic. De asemenea, cercetătorii au constatat că femeile care au suferit de cancer la sân şi care au relaţii sexuale frecvente se refac mai rapid decât celelalte. „În cazul multor forme de exerciţii fizice, sistemul imunitar are de suferit, dar acest lucru nu se întâmplă în cazul sexului”, afirmă doctor Gott.

Vă scapă de kilogramele în plus
Hormonul DHEA ajută la întărirea oaselor, dar mai are şi un alt avantaj pentru organism: ajută la scăderea în greutate. El acţionează, alături de hormonul feminin estrogen, pentru a creşte „ciclul acizilor graşi”, care măresc rata metabolismului şi ajută femeile să ardă caloriile. De asemenea, el ajută la reducerea nivelului colesterolului la ambele sexe. În timpul unei partide de sex se ard o sută de calorii pe oră. „Dacă vreţi să scăpaţi de kilogramele în plus, o viaţă sexuală activă este exact ceea ce vă trebuie”, spune medicul.

Vă menţine tineri
Doctor David Weeks, neurofiziolog la Spitalul Royal Edinburgh, estimează că persoanele din cuplurile care fac dragoste de trei ori pe săptămână arată cu patru-şapte ani mai tinere decât cele care se mulţumesc cu mai puţin sau deloc. Activitatea fizică creşte nivelul de oxigen, stimulează fluxul sangvin şi împinge celulele tinere ale pielii la suprafaţă, ceea ce determină o înfăţişare mai tânără şi o stare de spirit mai bună.

Libidoul se întăreşte cu perseverenţă

„Foloseşte-l sau îl vei pierde” este enunţul ce se potriveşte atât de bine celulelor cenuşii şi muşchilor, dar şi libidoului. Asiguraţi-vă partide de sex cu regularitate şi vă veţi păstra dorinţa faţă de partener. „Cu cât simţiţi o dorinţă mai acută, cu atât avantajele sunt mai mari şi cu atât vă veţi simţi mai bine”, mai explică doctor Gott.