Main menu

header

952 20 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Relațiile de cuplu sunt ori greu de menținut, ori durabile. Cum cele din urmă sunt mai puține decât primele și aduc beneficii certificate de știință, toată lumea vrea să știe care sunt calitățile care țin împreună partenerii romantici. Specialiștii care au studiat fenomenul vin cu răspunsuri.

Trăsăturile „magnetice”, încrederea, dedicarea

Nenumărate studii au pus în evidență faptul că oamenii rămân și la capitolul relații centrați pe frumusețea fizică și pe imagine. Așadar, indiferent dacă toată lumea este de acord sau nu, trăsăturile „magnetice” ale unei persoane sunt o calitate majoră pentru menținerea durabilității unei relații de cuplu. Mai precis, un aspect îngrijit și atrăgător, un zâmbet cald, ansamblul de linii fizice caracteristic expresiei „gene bune”, toate acestea constituie un avantaj major în perpetuarea unei relații. Dar este numai începutul. Potrivit rezultatelor cercetărilor derulate în Grecia, a fi demn de încredere este aproape la fel de important ca atuu-rile fizice. Mai departe, experții au identificat dedicarea pentru relație ca un semnal clar al stabilității acesteia. Atunci când se implică romantic, oamenii au tendința de a proiecta o relație pe termen lung, iar grija celuilalt față de ei este un reper fix extrem de important, care le arată dacă cei iubiți vor avea grijă de ei și vor rămâne angajați în cuplu.

Simțul umorului, sensibilitatea, romantismul

Atunci când partenerul de cuplu dă de la început semnale că este un „petrecăreț”, mulți se pot retrage. Dar dacă dincolo de acest comportament inițial este sesizat simțul umorului și plăcerea cuiva de a se distra atunci când este cazul, aceasta este o trăsătură pe care mulți o consideră irezistibilă și obligatorie pentru o relație de durată. Practic, acest fel de a fi garantează că relația nu va stagna pe termen lung și că este de dorit să se păstreze compania unei astfel de persoane. Un alt factor-cheie al durabilității unei relații este, potrivit rezultatelor cercetării specialiștilor greci, sensibilitatea. După atracția fizică, după certitudinea că se poate avea încredere în partener și că este o persoană cu simțul umorului, este crucial ca aceasta să se dovedească și sensibilă la nevoile celuilalt. De asemenea, lista calităților esențiale include romantismul. Acesta este un ingredient care nu va face decât să prelungească atracția inițială și să potențeze legătura stabilită între cei doi.

Buna comunicare cu membrii familiei celuilalt

Latura socială a unei persoane cântărește enorm în tabloul general al durabilității unei relații de cuplu, întrucât nimeni nu trăiește singur, iar partenerii care sunt împeună nu funcționează izolat. Așadar, specialiștii atrag atenția că unul dintre elementele foarte importante ale rezistenței în timp a unei relații este capacitatea partenerilor de a comunica bine cu membrii familiei și cu prietenii celuilalt. În continuare, se pune un accent deosebit, potrivit rezultatelor cercetării experților greci, pe ajutorul pe care partenerii și-l acordă reciproc în împărțirea treburilor casnice, astfel încât să nu existe un dezechilibru care să stârnească nemulțumiri și tensiuni. Deși acest aspect ar putea fi greu de perceput la primele întâlniri, odată ce relația avansează, descoperirea acestei calități poate scădea semnificativ dorința cuiva de a încheia relația cu o astfel de persoană.

Pozitivismul și optimismul sunt cele care susțin stabilitatea și durabilitatea sentimentului de iubire