Main menu

header

960 20 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cuplurile în care partenerii au diferențe mai mari de vârstă nu sunt nici pe departe un fenomen nou, dar societatea continuă să manifeste o oarecare respingere față de acestea, chiar dacă specialiștii explică foarte clar motivele în virtutea cărora aceste relații există.

O explicație care ține de evoluție

Societatea modernă încă are dificultăți în a accepta și a înțelege relațiile în care partenerii au diferențe mai mari de vârstă. În același timp, însă, există o mișcare în creștere, prin care se cere mai mult respect pentru aceste relații care nu se potrivesc cu modelul tradițional, deoarece modul în care oamenii își imaginează și definesc „relația ideală” se schimbă într-un ritm rapid. Potrivit unei lucrări publicate în revista Human Nature, de psihologii evoluționiști Sascha Schwarz și Manfred Hassebrauck, orice abordare a acestei teme trebuie să ia în considerare funcția evolutivă a unui cuplu: perpetuarea speciei. Din acest punct de vedere, nu este surprinzător faptul că bărbații au o preferință pentru femeile aflate în floarea vârstei, iar acestea preferă bărbați care au capacitatea financiară și maturitatea necesară pentru a avea grijă de urmași.

Percepție care se schimbă cu vremurile

Dincolo de studiul considerat clasic, din 1945, care a constatat că bărbații preferă partenere cu aproximativ 2,5 ani mai tinere, iar femeile bărbați cu 3,5 ani mai în vârstă, cercetare confirmată recent în aceiași parametri, intervalul considerat „acceptabil” de diferență de vârstă cunoaște mult mai multe nuanțe. De exemplu, un studiu recent a constatat că bărbații, în medie, acceptă relațiile cu femei cu aproximativ zece ani mai tinere și cu 4,5 ani mai în vârstă. Femeile, pe de altă parte, acceptă relațiile cu bărbați cu până la opt ani mai în vârstă și cu cinci ani mai tineri. Este de menționat, de asemenea, că modul în care aceste limite sunt „acceptabile” se schimbă pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. Mai precis, potrivit autorilor, mai puține femei intră în relații cu bărbați în vârstă pe măsură ce îmbătrânesc, deoarece longevitatea le favorizează.

Un studiu publicat în Journal of Population Economics a constatat că atât bărbații, cât și femeile par să fie mai fericiți cu parteneri de cuplu mai tineri, chiar dacă acest avantaj poate fi de scurtă durată