Main menu

header

960 20 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Există parteneri de cuplu care reușesc să evite certurile, chiar dacă acestea sunt în general inevitabile. Potrivit specialiștilor, secretul principal este de a nu transforma aceste diferende în fracturi emoționale care se pot adânci în timp.

Cearta este o dezbatere sănătoasă, nu un conflict

Celebrul autor Jay Heinrichs, care a scris bestellerul „Thank You for Arguing” („Mulțumesc pentru ceartă”), este de părere că o ceartă trebuie privită ca o formulă de a se ajunge la un acord și nu ca un conflict care în mod obligatoriu trebuie să aibă un câștigător. Acesta este primul dintre secretele cuplurilor care nu transformă certurile în despărțiri. „Majoritatea oamenilor echivalează cearta cu un conflict, cu ostilitatea, cel puțin verbal. Dacă plecăm de la acea percepție, atunci nu este bine ca partenerii de cuplu să ajungă la un conflict care provoacă disconfort și aproape întotdeauna se termină cu rănirea unuia sau ambilor. Dar în viața de zi cu zi a unui cuplu, fricțiunile, neînțelegerile sunt normale, așa că o dezbatere sănătoasă ar trebui să ducă la o soluție negociată cu privire la un punct de dezacord”, explică psihiatrul și psihoterapeutul Ana Isabel Sanz, fondatoarea Institutului de Psihiatrie Ipsias, din Madrid, Spania.

Abordarea „responsabilă” a diferendelor

Deși „luptele” sunt implicite în relații, toată lumea cunoaște un cuplu care pare că nu se ceartă. Dar asta nu înseamnă că nu comunică pentru a evita dezacordurile. „Conversațiile incomode nu trebuie evitate. Dimpotrivă partenerii din aceste cupluri știu că a se deschide, precum și a asculta persoana iubită vor întări legătura și vor favoriza o relație mai sănătoasă”, spune psihologul spaniol Natalia Pastor. De asemenea, un alt secret este abordarea diferendelor care întotdeauna survin la un moment dat cu ceea ce specialistul Mamen Jiménez numește „o manieră respectuoasă și responsabilă”: „Ideea este să înțelegem că una este argumentația în termeni de dialog și altceva abordarea prin manipulare, fără empatie”.

Concentrare pe problema imediată

Există anumite linii directoare de care partenerii în dezacord trebuie să țină cont pentru a face dintr-o ceartă un acord final. Sanz punctează faptul că certurile sunt constructive atunci când ambii pot rămâne la problema reală și imediată, fără a se abate la alte puncte de conflict nerezolvate: „Găsirea momentului și a locului potrivit pentru a avea o conversație de acest gen, fără grabă, fără întreruperi sau interferențe din partea celorlalți, este, de asemenea, un factor care ajută ca o ceartă să devină ceva cu adevărat productiv”.

„Contrar credinţei populare, cearta în cuplu nu este un semn al unei relaţii instabile. Ceea ce dăunează unei relaţii este o abordare greşită a acestor conflicte, nu existenţa lor. Departe de a deteriora cuplul, rezoluţia în echipă, cu o bună comunicare, respect, afecţiune şi grijă, întăreşte legătura“ Mamen Jiménez, specialist în terapie de cuplu, Madrid