Main menu

header

960 20 3de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Într-o relație de dragoste, cei implicați simt adesea un val de emoții pentru cealaltă persoană. Uneori, acestea se potrivesc cu situațiile, alteori, nu. Specialiștii au alcătuit un top al emo- țiilor care pot co-exista concomitent în acest univers complex al relațiilor de cuplu.

Empatie și responsabilitate

Doar pentru că emoțiile resimțite în același timp sunt contradictorii nu înseamnă că nu sunt valabile. Așadar, emoțiile care pot sta alături în același timp într-o relație sunt empatia și responsabilitatea - se poate exprima empatie pentru partener și pentru situația în care se află, dar, în același timp, poate fi tras la răspundere pentru acțiunile care rănesc. Mai departe, validarea experiențelor și vindecarea emoțională pot co-exista. „Validarea unor experiențe dureroase este la fel de importantă ca vindecarea emoțională care urmează”, explică psihoterapeutul Sadaf Siddiqi, din SUA.

Recunoașterea și dorința

Alt „set” de emoții care pot co-exista în legătură cu partenerul de cuplu sunt înțelegerea și comunicarea: pot fi înțelese acțiunile, dar nu se comunică direct, ca un reproș, faptul că acestea au lăsat urme. De asemenea, altă „pereche” de emoții este alcătuită din încurajările și stabilirea limitelor, mai precis, susținerea verbală acordată parte- nerului, dar, în același timp, stabilirea de limite interioare pentru acest tip de încurajare. Ultimele, dar nu cele din urmă emoții care pot co-exista concomitent în legătură cu relația romantică sunt recunoașterea și dorința. Potrivit specialiștilor, este și firesc, și benefic, ca inclusiv în perioade de restricții financiare să fie recunoscută situația, dar aceasta să nu ducă la resemnare - dorința pentru ceva poate fi simțită în același timp cu conștientizarea dificultăților.

„Este important ca partenerii să conștientizeze și să accepte aceste combinații de emoții pe care le pot simți în același timp, chiar dacă uneori par total opuse“ Sadaf Siddiqi, psihoterapeut, SUA