Main menu

header

de Dana Purgaru

Succesul unei relații poate depinde de un factor neglijat de majoritatea cuplurilor. Astfel, nivelul scăzut de autocontrol al unuia dintre parteneri influenţează negativ deciziile şi activităţile comune.

Nivelul de autocontrol al fiecăruia trebuie să fie ridicat

Indiferent cât de banale sunt, lucrurile pe care cei doi parteneri le fac împreună pot fi sortite eşecului dacă unul dintre ei are un nivel de autocontrol mai scăzut și astfel îl „trage în jos” pe celălalt. Acest lucru a fost descoperit de oamenii de ştiinţă de la Boston College şi de la Universitatea din Pittsburgh. Dacă ambii parteneri au un nivel bun de autocontrol, totul merge bine; ei reuşesc în măsură mai mare să economisească bani, să adopte o alimentaţie sănătoasă, să urmeze un program de exerciţii fizice şi să desfășoare alte activităţi comune pe termen lung. În ceea ce privește cuplurile în care ambii parteneri au un nivel scăzut de autocontrol, ele eşuează adesea în îndeplinirea acestor programe comune.

Cel labil îl „trage în jos” pe celălalt

Cercetătorii au vrut însă să afle ce se întâmplă în cazul cuplurilor în care un partener avea o bună capacitate de autocontrol, iar celălalt, un nivel scăzut al autocontrolului. Concluzia a fost că cei doi luau deciziile privind ţelurile şi activităţile comune în acelaşi mod ca şi cuplurile în care ambii parteneri aveau un autocontrol slab. Autorii studiului au explicat fenomenul prin faptul că persoanele cu un nivel de autocontrol mai bun au tendinţa de a se strădui să menţină relaţia, și astfel uită de ţelurile personale.