Main menu

header

  Arctium lappa sau brusturele cu scaieţi, după cum este el cunoscut popular, este una dintre cele mai bune plante medicinale utilizate în tratarea diabetului şi a unor forme de cancer.

Diabetul, la pământ!

  De la această plantă se foloseşte rădăcina, care se despică în fâşii, ce vor fi mai uşor de pisat. Pentru uscare întindeţi fâşiile de rădăcină de brusture cu scaieţi într-un loc uscat, la temperatura camerei. Este indicat să nu uscaţi pe sobă, întrucât proprietăţile curative se pierd. Cele mai des utilizate preparate pe bază de arctium lappa sunt tinctura şi pulberea. Infuzia este şi ea folosită, dar într-o măsură mai mică.
  Diabetul „capitulează” în faţa brusturelui cu scaieţi dacă amestecaţi o linguriţă cu tinctură cu o sută de mililitri de apă. Acest amestec trebuie administrat de patru ori pe zi.

Reduce colesterolul

  Colesterolul scade la limite normale dacă timp de trei săptămâni beţi în fiecare zi, înainte de mese, o lingură dintr-un amestec de trei tincturi: păpădie, brusture şi urzică.
  Pentru lupta împotriva cancerului de piele pregătiţi un amestec dintr-o linguriţă cu pulbere de brusture, două linguriţe cu pulbere de trei-fraţi-pătaţi, două linguriţe cu pulbere de coada-calului, o linguriţă cu rădăcină şi frunză de urzică. Se înmoaie acest amestec în jumătate de litru de apă de seara până dimineaţa. Se bea de patru ori pe zi câte o jumătate de pahar înainte de masă.
  Pentru cancerul la gât: mestecaţi de trei ori pe zi o linguriţă cu pulbere de brusture. Înghiţiţi apoi cu un pic de apă călduţă.
Reţeta tincturilor: puneţi într-un borcan cu capac 100 g pulbere de brusture, 200 ml spirt alb alimentar şi 100 ml apă. Agitaţi bine şi apoi lăsaţi la macerat 14 zile.
Pulberea se obţine măcinând rădăcina în râşniţa de cafea.
Elena Şerban