Main menu

header

524 8 2de Raluca Grințescu

Captalanul (Petasites hybridus sau P. Officinalis, în referinţe mai vechi), numit şi brusture dulce, cucuruz, rădăcina-ciumei şi sudoarea laptelui, a fost considerat, de-a lungul secolelor, dacă nu mileniilor, planta care apără de ciumă, şi a fost folosit în toată Europa Medievală ca remediu pentru febră, dar şi ca tratament în cazul alergiilor sezoniere (alergia de primăvară). Studiile ştiinţifice contemporane susţin aceste afirmaţii străvechi.

Calmează tusea

Captalanul crește în special pe terenurile umede, de-a lungul cursurilor de ape de munte. Are frunze de mari dimensiuni, care erau utilizate în trecut pentru a înveli bucăţile de unt, protejându-l astfel de căldură şi de umiditate. În medicina tradiţională românească, de la captalan se folosesc atât rizomii, bine spălaţi şi uscaţi, cât şi frunzele proaspete sau uscate, de regulă, fără nervuri. În general, captalanul este un foarte bun expectorant şi calmant al tusei. Cercetările din ultimele două decenii confirmă şi efectele hipotensive ale sale. Captalanul este folosit în principal pentru a ameliora rinita alergică şi afecţiunile bronho-pulmonare. Pulberea de frunze de captalan se foloseşte, de regulă, în asociere cu rădăcina de iarbă-mare, cu pulberea de frunze de lemnul-Domnului şi cu frunzele de iarba Sfântului Ion, pentru tratarea majorităţii problemelor respiratorii.

Frunzele se folosesc în aplicații locale

Captalanul conţine un ulei esenţial, mucilagii, tanin, inulină și rezină. Planta conţine, de asemenea, principii antispasmodice, diuretice şi vermifuge, fiind indicată şi în tratamentul entorselor. Puteți să folosiți zilnic un macerat din frunze de captalan, folosind o linguriţă cu plantă uscată la o ceșcuță cu apă, de două ori pe zi.

Frunzele proaspete de captalan se întrebuinţează în aplicaţii locale, pentru a trata ganglionii inflamaţi, umflăturile, erupţiile şi durerile reumatismale sau, în absenţa acestora, se aplică o pastă făcută din pulbere uscată din frunze de captalan amestecată cu puţină apă, până la omogenizare. Veterinarii folosesc la animale captalanul, pentru efectul său puternic cicatrizant.

PONT. Această plantă meliferă produce o miere de foarte bună calitate

În loc de antihistaminic

„După credinţa poporului, această buruiană descântată este bună de ţinut în casă, pentru a feri familia de ciumă; iar dacă se înconjoară satul cu ea, atunci ciuma nu va străbate nici de cum în acel sat”, spunea Zacharia Pantu în cartea „Plantele cunoscute de poporul român”, 1906.

Într-un studiu publicat în British Medical Journal, un grup de cercetători elveţieni, printre care şi o româncă, au arătat cum un singur comprimat din extract de brusture dulce (Ze 339), administrat de patru ori pe zi, în cazul febrei fânului, a fost la fel de eficace ca un medicament antihistaminic, fără simptomul tradiţional de somnolenţă, care apare uneori la medicamentele clasice.