Main menu

header

524 9 1de Carmen Ciripoiu

Afecțiuni digestive? Candidoză? Gripă? Diabet? Colesterol? Toate acestea vor deveni doar o simplă amintire dacă apelați la ajutorul anasonului. Parfumat şi foarte plăcut la gust, anasonul este un remediu cu puternice efecte antibacteriene, calmante, antioxidante și imunostimulatoare. Este un medicament natural, benefic pentru tot organismul.

Medicament pentru trup

În timp ce unul dintre marii învățați ai Antichității, Pliniu cel Tânăr, spunea despre anason că „înveseleşte şi inima cea mai tristă, redând totodată pofta de viaţă”, medicul roman Dioscoride considera planta drept cel mai bun antidot pentru otrăvuri, dar și contra bolilor digestive produse de hrana alterată. Mai târziu, celebra călugăriță vindecătoare Hildegard van Bingen afirma că „cine mănâncă în fiecare zi pe stomacul gol anason proaspăt micşorează flegma rea sau putreziciunea din măruntaiele sale şi alungă mirosul greu al răsuflării sale”. Ca să nu mai vorbim că alchimiștii Evului Mediu au descoperit că, în combinație cu alte plante aromatice, puterile anasonului cresc înzecit, de aceea planta a fost una dintre puținele remedii care au câștigat lupta cu epidemiile de holeră sau de ciumă.

Previne formarea gazelor în intestine

Pentru că are puternice efecte carminative, anasonul previne formarea gazelor în intestine, fiind de mare ajutor în ușurarea digestiei. Se recomandă o jumătate de linguriță cu semințe de anason, mestecate imediat după masă timp de zece minute. Dacă dentiția nu permite, se poate folosi pulberea. Tratamentul este util și pentru combaterea balonării și a colitei de fermentație. Un sfert de linguriță cu pulbere de anason, luată cu un sfert de oră înainte de masă, este un remediu foarte bun împotriva atoniei gastrice. Studii de specialitate au scos în evidență faptul că aroma semințelor de anason inhibă pur și simplu senzația de greață și favorizează apariția unui apetit sănătos. De-a lungul timpului, anasonul a câștigat și lupta cu crizele de astm. Pe termen lung, specialiștii recomandă administrarea unei pulberi obținute din anason, mușețel și trei-frați-pătați, din care se consumă o linguriță, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul durează trei luni și se face de două ori pe an. În cazul tusei convulsive, cel mai utile sunt inhalațiile cu infuzie fierbinte de anason și de cimbru, în cantități egale.

Stimulează lactația

Un alt studiu făcut pe femeile aflate la menopauză a scos în evidență faptul că, după un tratament cu anason, acestea și-au recăpătat tonusul fizic și psihic. Se recomandă tinctura de anason, o linguriță de patru ori pe zi, în cure de trei luni, cu pauză de o lună. Și mămicile care au probleme cu lactația pot apela cu încredere la puterea anasonului în combinație cu schinduful. În acest caz se administrează de trei ori pe zi o linguriță din cele două plante. Tratamentul este totodată foarte bun și pentru combaterea colicilor sugarului. În caz de toxiinfecție alimentară, remediul infailibil este pulberea din semințe de anason, amestecată cu părțile aeriene înflorite de cimbru, trei-patru lingurițe pe zi. În cazul toxiinfecțiilor alimentare severe se folosește infuzia combinată de anason, în care se adaugă două-trei picături de ulei de cimbru, o jumătate de litru pe zi. Și tot anasonul este o adevărată minune pentru bolnavii de diabet. Se consumă zilnic, timp de două luni, 5 g pulbere de anason proaspăt. Tratamentul ajută și la scăderea colesterolului rău. Aveți probleme cu viermii intestinali? Faceți o infuzie din două lingurițe cu semințe la 100 ml apă clocotită și consumați preparatul dimineața, pe stomacul gol. Efectul este garantat. Nu în ultimul rând, anasonul este un leac imbatabil pentru gripă. Se prepară un decoct dintr-o linguriță cu semințe la o cană cu apă, care se fierbe cinci minute. Se consumă două căni cu ceai fierbinte pe zi.

Util în candidoză

Anasonul este cunoscut ca unul dintre cele mai bune soluții pentru a scăpa de candidoză. Se iau zilnic trei lingurițe cu pulbere de anason și rădăcină de cicoare, amestecate în proporții egale. În același timp se recomandă și spălăturile vaginale, de trei ori pe săptămână, cu infuzie combinată de anason, la care se adaugă două lingurițe cu tulpini înflorite de pelin.

Anasonul este un puternic stimulent, fiind de un real ajutor în combaterea infertilității și în îmbunătățirea vieții  sexuale la femei

Ceaiul de anason nu este recomandat în curele de slăbire, planta stimulând pofta de mâncare

Precauţii şi administrare

Anasonul nu este indicat în gastrite, în ulcer gastric şi duodenal, în enterocolite acute şi cronice. În doze prea mari, uleiul volatil poate duce la apariţia unor manifestări toxice iniţial concretizate prin stare de excitaţie sau fenomene de paralizie musculară, tremor, stare de euforie sau somnolență. De asemenea, planta nu se administrează în același timp cu suplimentele de fier și este contraindicată în sarcină și alăptare. Specialiștii recomandă evitarea băilor de soare simultan cu administrarea anasonului, deoarece acesta poate produce sensibilizare la soare. Atenție! Anasonul se administrează cu grijă la copiii mici și doar în doze slabe și foarte mici.