Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Nu degeaba romanii au botezat saschiul „vinca minoris” (n.r. - „a învinge”). De-a lungul timpului, planta a reușit să vindece nenumărate boli, fiind considerată, la ora actuală, un tonic extraordinar pentru creier și pentru sistemul cardiovascular.

Infuzia, adjuvant de excepție în tahicardie

Saschiul este o minune pentru întreaga activitate cerebrală, având rolul de a calma durerile de cap și aritmiile cardiace. Se recomandă să beți ceai de saschiu, obținut din două lingurițe cu plantă uscată la 250 ml apă clocotită. După ce preparatul a dat în clocot, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Doza recomandată este de două căni pe zi, dimineața, pe stomacul gol, și seara, înainte de culcare. Cura, care durează trei săptămâni, are și rolul de a mări capacitatea de concentrare. În caz de labilitate psihică sau de tulburări senile, foarte eficient este decoctul din saschiu și din păducel. Mod de preparare: două lingurițe cu saschiu și o linguriță cu păducel uscat se amestecă bine cu 250 ml apă clocotită. Plantele se fierb zece minute. Se recomandă trei cești pe zi, pe stomacul gol, înainte de masă.

Opreşte sângerarea

Pentru diminuarea hemoragiilor uterine sunt de un real ajutor spălăturile vaginale. Două linguri cu plantă uscată și mărunțită se fierb în jumătate de litru de apă timp de cinci minute. Preparatul se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se strecoară. Se fac spălături dimineața și seara. Pentru vindecarea mai rapidă a rănilor și pentru oprirea sângerărilor se folosesc compresele cu infuzie combinată, obținute astfel: două linguriţe cu saschiu uscat şi o linguriță cu flori de muşeţel uscate se fierb în 250 ml apă. Se lasă la răcit, iar când licoarea este călduţă se toarnă peste o bucată de tifon şi se aplică în jurul zonei afectate.

Conține alcaloizi antitumorali

Valoarea terapeutică a acestei plante este atestată şi de o specie-soră - saschiul roz, care conţine alcaloizi antitumorali cu proprietăţi anticanceroase. Planta este căutată foarte mult pentru tratamentul leucemiei acute, boala Hodgkin, limfosarcom, carcinom de sân şi carcinom embrionar de testicule, deşi preţul de livrare este încă foarte ridicat.

Atenție! Consumat în cantităţi mari, saschiul provoacă vomă şi leziuni la nivelul nervilor, al rinichilor şi al ficatului. Planta nu e recomandată femeilor însărcinate şi nici persoanelor care suferă de boli de inimă şi cu tumori cerebrale.