Main menu

header

526 9 2de Carmen Ciripoiu

De la ulcer, secreții pulmonare și până la afecțiuni ale picioarelor, nalba face minuni. Fie că e folosită sub formă de ceaiuri, fie că apelați la frunzele sale suculente. Rezultatul e același: veţi deveni sănătoși.

Gargara, mare sprijin în caz de abces dentar

Vă confruntați cu amigdalită, dar și cu inflamații ale coardelor vocale? Apelați cu cea mai mare încredere la gargara cu decoct de nalbă. Gargara se efectuează de două ori pe zi, de preferinţă după mesele de dimineaţă şi de seară. Uşor călduţ, decoctul poate fi un autentic pansament pentru dinţii sau măselele dureroase şi constituie un real ajutor pentru cei care se confruntă cu abcese dentare. Decoctul se obține dintr-o linguriță cu vârf cu flori și frunze de nalbă mărunțite la 250 ml apă clocotită. În caz de articulații inflamate, de cuperoză sau de dermatoză, compresele cu nalbă sunt excelente. Se toacă mărunt și se zdrobesc frunzele şi florile de nalbă. Pasta astfel obţinută se întinde pe o bucată de tifon şi se bandajează zona afectată.

Băi de şezut pentru hemoroizi

Concentratul următor este indicat mai ales celor care suferă de bronşită, de blocaj renal, de afecţiuni ale vezicii urinare sau de digestie dificilă, de gastrită, de ulcer sau de alte iritaţii ale aparatului digestiv. Modul de preparare este următorul: o lingură cu flori și frunze de nalbă mărunțite se fierbe timp de un sfert de oră în 250 ml apă clocotită, completându-se treptat lichidul care se evaporă. Se consumă trei cești pe zi, înainte de fiecare masă. În cazul picioarelor umflate, al hemoroizilor sau al varicelor, băile cu nalbă sunt remediul binefăcător. În apa din cadă se toarnă o infuzie concentrată, obţinută prin fierberea a 300 g plantă în doi litri de apă. Tratamentul durează două săptămâni, cu o pauză de o zi între băi, şi este recomandat de patru-cinci ori pe an. În cazul băilor de şezut, pentru hemoroizi, este indicat un decoct preparat prin fierberea a 50 g nalbă la un litru de apă.

SFAT. Rădăcina de nalbă fiartă, zdrobită şi amestecată cu untură de porc şi terebentină este eficientă împotriva tumorilor.

O cataplasmă cu flori de nalbă fierte în ulei este un remediu excelent împotriva muşcăturilor veninoase şi a arsurilor

Fiartă în vin şi consumată ca băutură, nalba stopează dizenteria, elimină calculii şi vindecă diversele maladii ale vezicii

Îndepărtează afecţiunile pielii

Nalba este un remediu blând, dar extrem de eficient pentru riduri și pentru tenul uscat. Sunt recomandate compresele cu decoct de nalbă preparat din 30 g plantă mărunțită la 500 ml apă rece. Compoziția se fierbe timp de zece minute, apoi se adaugă miere și se aplică pe zonele afectate ale pielii. În cazul abceselor sau al rănilor pline de infecție se folosește rădăcină de nalbă fiartă în lapte, aplicată sub formă de comprese.