Main menu

header

527 8 1de Carmen Ciripoiu

În zilele noastre, când stresul a devenit principalul inamic al sistemului imunitar şi contribuie considerabil la apariţia bolilor, teiul este un adevărat elixir pentru liniște și pentru vitalitate. Florile de tei conțin mucilagii și uleiuri volatile recomandate și în tratarea gripei, bronșitei, obezității, reumatismului, insomniei sau menopauzei.

O minune în cazul maladiilor din sfera ORL

Cea mai folosită formă, dar și cea mai utilă în tratarea bolilor aparatului respirator, ca bronșitele sau bronhopneumoniile, este infuzia de tei (două linguri cu flori de tei uscate, nemărunţite, se opăresc într-o cană cu apă fiartă, se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se filtrează). Preparatul se administrează călduț și îndulcit cu miere, la care se adaugă două feliuțe de lămâie. Se recomandă consumul a trei căni pe zi. Infuzia din flori de tei este foarte bună și pentru amigdalite, rinite, faringite sau laringite. În acest caz se consumă trei căni pe zi, îndulcite cu miere. Efect benefic are și tinctura, 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de nalbă. Răcelilor sau gripei tot tinctura le vine de hac (30 de picături, de două-trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de gălbenele).

Perfect în surmenajul psihic

Persoanele care suferă de obezitate trebuie să consume două căni cu ceai de tei pe zi, întrucât taie pofta de mâncare. În caz de indigestie, se ia o linguriță cu pulbere de tei cu 15 minute înainte de masă. Pulberea este excelentă și în tratarea crizelor de nervi, a surmenajului psihic și a insomniei. În acest caz se administrează o linguriță cu pulbere de tei zilnic, timp de șase săptămâni pe an. Pentru copiii mici și pentru sugarii agitați, utile sunt băile cu infuzie de tei. Se prepară o infuzie din 500 g tei uscat, la trei litri de apă clocotită. Preparatul se strecoară și se adaugă în apa de baie. Tratamentul durează 20 de minute. Remediul este bun și pentru reumatism. Ca adjuvant împotriva infecțiilor fungice, se consumă trei căni cu ceai pe zi, înainte de fiecare masă.

Decoctul, pentru ulcer și gastrite

Pentru persoanele care suferă de distonii neurovegetative, de cefalee și de nevralgie de trigemen (boală unde durerile pot deveni insuportabile), infuzia de tei face adevărate minuni. Se recomandă consumul a trei căni pe zi, îndulcite cu miere, sau 30 de picături de tinctură de tei, de două ori pe zi, dizolvate într-o cană cu ceai de mușețel. Insuficiențele cardiace cedează, de asemenea, în fața infuziei de tei. În acest caz, specialiștii în terapii naturiste recomandă trei căni cu infuzie pe zi, îndulcite cu miere, sau 30 de picături de tinctură de tei, de două-trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de saschiu. Pentru tratamentul gastritelor, ulcerului gastric sau al diareii, se folosește pulberea de tei, un vârf de linguriță, de trei ori pe zi, după-masă, simplă sau amestecată cu puţină miere sau cu sirop.

Efecte antispastice

Decoctul și pulberea de tei pot fi considerate unele dintre cele mai bune leacuri pentru bolile aparatului digestiv. În cazul în care bolnavul preferă pulberea, se administrează un vârf de linguriţă, de trei ori pe zi, după-masă, luată simplă sau amestecată cu puţină miere sau cu sirop. Dacă pacientul optează pentru decoctul de tei, se bea o ceaşcă, de trei ori pe zi, după masă, îndulcită după gust. Decoctul se prepară astfel: patru lingurițe cu scoarță uscată și mărunțită de tei se fierb la foc mic, timp de o jumătate de oră, în 500 ml apă. Ulterior se filtrează și se îndulcește cu miere. Un leac benefic pentru oboseala cronică este vinul de tei și busuioc. Într-o sticlă se pun 50 g flori de tei și 50 g busuioc uscat și mărunțit, iar deasupra se toarnă vin roșu, apoi se acoperă bine cu un dop. Se lasă la macerat două săptămâni, perioadă în care se agită de trei ori pe zi. Ulterior, vinul se strecoară și se depozitează în locuri întunecoase. Se consumă 100 ml, seara, înainte de culcare.

Absoarbe cuperoza

Teiul are efecte uimitoare și asupra pielii aspre, ceaiul de tei fiind un bun detoxifiant care elimină cauza iritațiilor la nivelul pielii. În cazul cuperozei și al pleoapelor umflate se recomandă cu succes comprese cu ceai de tei. Pentru ten iritat sunt foarte bune compresele cu flori de tei, care au fost fierte într-o cană cu lapte.

PONT. Pentru durerile de picioare se folosesc cataplasme cu tei.

Infuzia din flori de tei este nelipsită în afecţiunile uşoare ale sugarului (5, 10, 15 ml, de trei ori pe zi, în funcţie de vârstă)