Main menu

header

Pentru inflamaţiile articulare, pentru ulcerul şi cancerul stomacal avem la dispoziţie, din „farmacia naturii”, o plantă cu efecte deosebite, cunoscută şi folosită încă din Evul Mediu. Este vorba despre tătăneasă (pe numele ştiinţific Symphytum officinale), plantă ce creşte spontan pe marginea drumurilor, prin şanţuri, pe lângă garduri, prin locurile umede. Mai este numită popular şi boracioc, barba-tatei, tatană, rădăcina neagră.

 
Are proprietăţi cicatrizante
     Tătăneasa este de mare folos în tratarea hiperacidităţii, tusei, bolilor de plămâni, fracturilor. Rădăcina de tătăneasă conţine un ulei volatil cu proprietăţi cicatrizante şi hemostatice, foarte util în cazul cancerului stomacal. În vechime, tătăneasa era folosită pentru tratarea rănilor greu vindecabile, luxaţiilor, în general pentru toate durerile de articulaţii. De la tătăneasă se folosesc şi frunzele proaspete, dar şi uscate. S-a constatat că, după un timp de la începerea tratamentului cu ceai ce conţine tătăneasă, rănile stomacului se cicatrizează şi ulcerul se vindecă. 


Bună în cazul hiperacidităţii
     Ceaiul macerat la rece este folosit pentru tratarea hiperacidităţii, a ulcerului stomacal, dar şi în cursul tratamentului cancerului de stomac. Se rad mărunt două linguriţe cu rădăcină de tătăneasă, se pun într-o cană de 250 ml cu apă rece şi se lasă peste noapte la macerat. Dimineaţa se strecoară, iar ceaiul se bea în înghiţituri mici pe tot parcursul zilei. Nu cere un efort mare din partea pacientului şi poate fi băut oricând. 
Infuzie pentru vindecarea ulcerului 
Pentru tratarea durerosului ulcer se prepară un amestec din 100 g frunze de tătăneasă, 50 g troscot şi 50 g gălbenele. Se iau două linguriţe cu amestec şi se face infuzie obişnuită, cu 250 ml de apă. Se beau două căni pe zi. 

Alifie pentru varice
     Pentru tratarea durerilor articulare, varicelor, ulcerului varicos, se face o alifie în felul următor: se iau cinci rădăcini de tătăneasă, se spală bine, se toacă mărunt şi se adaugă peste aproximativ 200 g untură de porc topită. Se lasă puţin pe foc, apoi compoziţia se pune într-un vas acoperit. A doua zi se încălzeşte alifia, se strecoară şi se păstrează în cutii închise ermetic.  Pentru tratarea acneei se pun pe foc cinci linguri cu plantă la un litru de apă şi se încălzeşte până aproape să fiarbă. Se strecoară şi se spală faţa cu această apă de trei ori pe zi. 

De ajutor în artrite
     Pentru tratarea fracturilor, luxaţiilor, durerilor articulare, în general, se spală două, trei linguri cu frunze proaspete de tătăneasă, se zdrobesc cu făcăleţul pe fundul de lemn, apoi se învelesc într-un strat subţire de tifon şi se pun deasupra locurilor dureroase.  Pentru artrită şi dureri reumatice se opăresc patru, cinci linguri cu plantă cu o jumătate de litru de apă, se scurg şi se pun peste locurile dureroase. Se leagă deasupra cu faşă şi se lasă câteva ore. Pentru frecţii şi comprese atunci când ne supără reumatismul putem prepara tinctură de tătăneasă: rădăcinile proaspete se spală bine, se rad şi se pun într-o sticlă. Deasupra se toarnă alcool de 40 de grade, până ce plantele sunt acoperite. Tinctura se ţine la loc luminos şi nefriguros timp de două săptămâni, apoi poate fi folosită. 

 

Anda Postolache