Main menu

header

  Urzica albă moartă sau Lamium album este o plantă cunos­cută în medicina naturistă datorită calităţilor sale terapeutice. Este asemănătoare urzicii, însă nu are perişorii urticaţi ce conţin sub­stanţa pişcătoare şi este foarte răs­pândită la noi în ţară.

Estompează erupţiile cutanate

  Planta se foloseşte în întregime dato­rită conţinutului bogat de mucilagii, vita­mine şi săruri minerale. Florile au pro­prie­tăţi emoliente şi astringente recomandate în tratamentul leucoreei şi inflamaţiilor prostatei. Ceaiul din flori de urzică albă moartă este depurativ şi se foloseşte în tratarea erupţiilor pe piele, anemiei, in­fecţiei streptococice şi a afecţiunilor respi­ratorii. Extern se utilizează sub formă de infuzie (cataplasme) pentru tratarea ar­su­rilor, varicelor şi a nodulilor, dar şi pen­tru reumatism. Infuzia se prepară din 50 g de urzică albă moartă la un litru de apă.

Recomandată în menopauză

  Lamium album conţine tanin, motiv pentru care oamenii o consumă în com­baterea diareii. Din frunze se prepară o in­fuzie dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă fiartă, ce se administrează in­tern (două căni pe zi). Este extrem de eficientă în diferitele afecţiuni ale apara­tului genital-urinar feminin, cum ar fi anexite, tulburări menstruale şi a dure­rilor cauzate de acestea. Infuzia din plan­tă se poate folosi şi sub formă de spălă­turi vaginale şi în tratamentul leucoreei. Se face infuzie dintr-o linguriţă şi ju­mă­tate din florile plantei la o cană cu apă fiartă. Se răceşte puţin şi se utilizează.  Totodată, urzica albă moartă calmează stările nervoase în timpul menopauzei, dar şi în combaterea insomniilor. Se pre­pară infuzia dintr-o lingură cu flori de ur­zică albă moartă la o cană cu apă fiartă. Se beau până la două căni pe zi.

  Dar urzica albă moartă nu este utili­zată numai în tratarea diverselor afec­ţiuni, ci este de folos şi în cosmetică, fiind un stimulator tonic pentru păr. Pentru aceas­ta faceţi băi cu infuzie din 40-50 g plantă (se utilizează 10 g frun­ze us­cate şi 40 g rădăcină uscată) la un litru de apă.
Claudia Stan