Main menu

header

  Ienupărul este una dintre plantele pentru care timpul stă în loc, fiind mereu verde şi viu. Fructele sale parfumate, colorate în violet, se coc chiar şi iarna, de aceea ienupărul este considerat unul dintre cele mai puternice medicamente ale naturii. La noi în ţară, ienupărul creşte în zona submontană şi montană, în locuri deschise şi bine însorite, mai ales pentru că are nevoie de multă lumină. Culegerea boabelor de ienupăr este una dintre cele mai complicate operaţiuni de acest gen din fitoterapie, din pricina  frunzelor extrem de ţepoase şi a boabelor mult prea mici. De aceea, fructele de ienupăr nu sunt foarte ieftine şi se găsesc destul de greu chiar şi în magazinele cu specific naturist.

Cură cu boabe, pentru activarea sistemului imunitar

  Cura pe bază de ienupăr este modalitatea cea mai bună pentru a beneficia de vitamina C, de vitaminele din grupa B şi de necesarul de fier şi de crom. Se începe prin a lua patru boabe de ienupăr pe zi, întotdeauna pe stomacul gol, mestecându-se încet. Se creşte doza cu câte o boabă în fiecare zi, până la 15 boabe. Apoi, cura se ţine invers. După ce se ajunge la 15 boabe pe zi, se scade cu o boabă pe zi, până se iau din nou patru. Pe parcursul curei nu se consumă deloc carne şi se reduce consumul de prăjeli, alimente conservate sau cu aditivi alimentari. Cura pe termen lung este utilă pentru activarea sistemului imunitar, pentru restabilirea echilibrului nervos, dar şi pentru vindecarea infecţiilor intestinale şi scăderea în greutate.

Pulberea ajută digestia

  Pulberea de ienupăr se foloseşte înainte de masă, ca aperitiv, contra dispepsiei (tulburare a procesului de digestie), ca diuretic uşor şi ca antispastic. Pulberea se obţine, clasic, prin măcinarea fină, cu râşniţa electrică de cafea, a fructelor uscate de ienupăr. Depozitarea pulberii obţinute astfel se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum două săptămâni (deoarece uleiurile volatile se evaporă foarte rapid). De regulă, se administrează de trei ori pe zi câte o linguriţă rasă, pe stomacul gol.

Tinctura elimină toxinele

  Tinctura pe bază de ienupăr este unul dintre cele mai puternice remedii cu efect diuretic, antiseptic reno-urinar şi depurativ din flora noastră. Boabele de ienupăr se mărunţesc fin cu ajutorul râşniţei electrice de cafea. Se pun 15 linguri cu pulbere într-un borcan cu filet, adăugându-se apoi două pahare cu alcool alimentar (90 de grade) şi un pahar cu apă. Se amestecă foarte bine, se închide borcanul şi se lasă totul la macerat timp de zece zile. Tinctura obţinută se filtrează prin tifon şi se trage în sticluţe mici, închise la culoare.

Infuzia vă păzeşte de gută

  Infuzia se foloseşte în special contra gutei şi a afecţiunilor reumatice, având un puternic efect depurativ şi antiinflamator. Se pun trei-patru linguriţe cu boabe mărunţite la macerat în jumătate de litru de apă, vreme de şase ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă o jumătate de litru de apă vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de infuzie combinată de ienupăr, ce se foloseşte intern (se administrează două căni pe zi).

Uleiul volatil şi bolile de plămâni

  Uleiul de ienupăr se găseşte în magazinele naturiste, dar trebuie cumpărat doar cel medicinal, care are o menţiune explicită pe ambalaj că poate fi folosit pentru uz intern. Se administrează câte trei picături pe zi timp de două săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză. Se foloseşte de regulă ca remediu antiinfecţios în afecţiunile pulmonare.

Leac pentru bronşită

  Pentru a trata bronşita cronică se fac băi generale, în care se pun câte 15 picături de ulei volatil de ienupăr în apa de baie fierbinte. O baie trebuie să ţină maximum 20 de minute şi are efecte antiinflamatoare bronşice, decongestive şi dezinfectante. În bronşita acută şi în mult temuta pneumonie se recomandă amestecarea a trei linguri cu ulei de măsline, a zece picături de ulei de ienupăr şi a zece picături de ulei de cimbru. Cu uleiul astfel obţinut se face un masaj delicat pe zona toracică. Cele două uleiuri volatile acţionează direct la nivelul plămânilor.
Ana-Maria Cocea
Febra musculară şi-a găsit antidotul!

  Durerile musculare şi articulare se pot combate cu ajutorul unui masaj uşor cu ulei de ienupăr. Zonele afectate trebuie masate de două ori pe zi timp de cinci minute. Este foarte important să nu apăsaţi muşchiul! Uleiul de ienupăr are efecte antiinflamatoare şi de reducere a durerii atunci când este utilizat cu blândeţe.