Main menu

header

  Ciuboţica-cucului este o plantă ierboasă, mică, fiind întâlnită în zonele deluroase şi prealpine. Ajunge la o înălţime de maximum 30 cm şi are flori galbene, frumos mirositoare. Medicina naturistă utilizează planta pentru multiplele sale beneficii.

Scade nivelul colesterolului

  Florile şi frunzele plantei, în stare proaspătă sau uscate, sunt bogate în vitamina C, betacaroten, potasiu, calciu, sodiu, ajutând la întărirea sistemului imunitar. Ciuboţica-cucului este utilizată în tratamentul tulburărilor pulmonare (viroze şi bronşite) şi facilitează eliminarea secreţiilor. Totodată, proprietăţile sale antioxidante sunt de folos la scăderea nivelului colesterolului în sânge. Mai mult, ciuboţica-cucului stimulează secreţia laptelui la femeile care au născut!

Somnifer natural

  Ciuboţica-cucului poate fi cel mai sigur tratament împotriva stărilor de anxietate, fiind un bun somnifer natural. Pentru că are un efect foarte puternic, infuzia nu este recomandată persoanelor care conduc autoturisme. Ciuboţica-cucului consolidează sistemul nervos şi al inimii. De asemenea, atenuează durerile de cap şi înlătură stările de apoplexie. Planta este un ingredient de bază în multe creme, datorită puterii sale de regenerare a pielii. Mai mult decât atât, miraculoasa plantă medicinală poate fi folosită extern (sub formă de cremă) şi aplicată pe zonele dureroase.

Reţete

Infuzie: o lingură cu flori uscate din ciuboţica-cucului se pune într-o cană, peste care se toarnă apă fierbinte. Se lasă timp de zece minute, după care se bea. Este indicat pentru răceli şi pentru scăderea febrei;
Decoct: se fierbe o lingură din rădăcina plantei (uscată), după care se lasă la răcit. Această fiertură este recomandată pentru consolidarea inimii.
Sirop: florile plantei se zdrobesc bine până ce îşi lasă puţină zeamă, după care se amestecă împreună cu miere şi cu apă. Este recomandat în cazul insuficienţelor respiratorii.
Claudia Stan