Main menu

header

  Deşi foarte eficientă pentru arsuri stomacale, hiperaciditate sau anaciditate, genţiana nu este prea utilizată, pentru că se întâlneşte în zona alpină.

Greu de procurat

  Genţiana este de neînlocuit pentru cei care suferă de sindrom dispeptic. Această afecţiune se manifestă mai ales la suferinzii de etilism şi de nicotinism, prin tulburări digestive însoţite de greutate în capul pieptului, greaţă, arsuri stomacale, hiperaciditate sau anaciditate, cu balonări urmate de eliminare rapidă prin flatulenţă. Boala evoluează spre colici abdominali violenţi şi pierderea poftei de mâncare.

Stimulează pofta de mâncare

  Rădăcina de genţiană se foloseşte pentru stimularea poftei de mâncare, creşterea secreţiilor gastrice şi a rezistenţei organismului. Suferindul trebuie să ia 20-30 de picături de extract într-un pahar cu şase, opt linguri cu apă, într-o cură de maximum zece zile. Tinctura o preparaţi din 20 g de rădăcină, tăiată cubuleţe şi pusă la macerat în 100 ml de rachiu alb.

Excelentă în indigestii

  Dacă o persoană a suferit de o indigestie este suficient să ia o linguriţă cu extract în jumătate de pahar cu apă. De asemenea, picăturile de genţiană luate pe o bucată de zahăr ajută persoanele slăbite să-şi recapete puterile. Atât infuzia, cât şi decoctul au capacitatea de a mări pofta de mâncare şi se prepară folosind o liguriţă cu rădăcină mărunţită la un litru de apă.

Vinul, mai puţin amar

  Fiind foarte amare, cel mai des se întrebuinţează vinul şi tinctura. Reţeta de vin: amestecaţi trei linguri cu rădăcină mărunţită de genţiană cu cinci linguri cu alcool de 70 de grade. Lăsaţi într-un vas închis timp de 24 de ore, apoi adăugaţi un litru de vin şi lăsaţi la macerat vreme de zece zile. În această perioadă agitaţi zilnic. După cele zece zile strecuraţi printr-o pânză deasă. Adăugaţi 100 g de zahăr. Se bea, cu circa 30 de minute înainte de mese, o lingură cu vin.
  Preparatele de genţiană luate înainte de masă măresc pofta de mâncare. Dacă sunt administrate după masă ajută la digestie.

Sirop pentru copii

  De acelaşi tratament cu vin sau tinctură de genţiană pot beneficia şi copiii. Astfel, pentru cei care au vârsta cuprinsă între 10 şi 12 ani li se recomandă între opt şi zece picături de tinctură sau o linguriţă cu vin înaintea meselor principale. Este de preferat ca totuşi cei mici să fie trataţi cu sirop, câte patru linguriţe pe zi.
  Sirop: opăriţi o lingură cu rădăcină de ghinţură cu 150 ml apă. După circa şase ore strecuraţi şi stoarceţi. Adăugaţi 230 g de zahăr, apoi fierbeţi şi filtraţi.
Elena Şerban
Se recoltează toamna târziu

  Genţiana este o plantă înaltă de 20-60 cm, cu o tulpină dreaptă, cilindrică, slab muchiată, neramificată şi goală la interior. În pământ are un rizom lung din care pornesc numeroase rădăcini. Frunzele sunt mari, ovale, iar cele de la bază, peţiolate. Florile sunt galben deschis cu puncte brune. Planta înfloreşte în lunile iulie-septembrie. Începând din august şi până toamna târziu se recoltează rizomii cu rădăcinile. Aceştia se usucă imediat după recoltare. Pentru asta se aşază în straturi subţiri într-o încăpere însorită sau foarte bine aerisită. În cazul în care rizomii şi rădăcinile sunt mai groase, ele se despică, iar cele lungi se scurtează. Din aproximativ patru kilograme de rădăcini proaspete se obţine un kilogram de produs uscat.