Main menu

header

  Vâscul, denumit ştiinţific Viscum album, este cea mai întâlnită specie din Europa. Planta este semiparazită şi creşte pe ramurile copacilor ce au scoarţa subţire (stejar, castan, măr), hrănindu-se cu substanţele nutritive ale copacului-gazdă. Frunzele vâscului sunt veşnic verzi, iar fructele au forma unor bobiţe, fiind în interior vâscoase şi lipicioase.

Fortifică sistemul nervos

  În trecut, vâscul era folosit pentru combaterea epilepsiei, planta fiind considerată un mijloc extraordinar de eficient şi de sigur în vindecarea acestei afecţiuni. Această forţă lecuitoare străveche este renumită şi în zilele noastre, vâscul fiind utilizat ca tratament împotriva spasmelor cronice şi a acceselor de isterie. Pentru acestea se recomandă ceaiul (o linguriţă cu vâsc la o pătrime de litru de apă, ce se lasă la macerat până dimineaţă), ce se pregăteşte ca extract rece. Se consumă dimineaţa, încălzit şi filtrat înainte.

Tratează degereturile

  Indispoziţiile din timpul menopauzei pot fi evitate cu sucul de vâsc. Frunzele şi tulpinile plantei se spală bine şi se introduc în storcătorul electric. Se iau două linguri din acest suc, se adaugă într-un pahar cu apă şi se consumă dimineaţa pe stomacul gol şi seara. De asemenea, vâscul opreşte hemoragiile pulmonare şi intestinale cauzate de dizenterie, calmează inima agitată şi reglează tensiunea. Totodată, bobiţele proaspete, albe, ale plantei se amestecă (la rece) cu untură de porc, până când se formează o alifie ce se utilizează extern la degerături.

Isorelul luptă pentru viaţă!

  Isorelul este un extract din vâsc cu numeroase proprietăţi benefice şi rol în înhibarea tumorilor. Extractul se utilizează sub formă de injecţii administrate subcutanat la fiecare două zile şi pot fi găsite în farmacii. Este necesară recomandarea medicului pentru a folosi cantitatea potrivită de isorel. Utilizarea extractului se face în cele mai multe tipuri de cancer, dar recente statistici arată o gamă mai largă de utilizare pentru cancer de sân (60%), cancerul ovarian (15%) şi cancerul pulmonar (18%). Rezultatele folosirii tratamentului de isorel sunt miraculoase, 80% dintre pacienţi supravieţuind în lupta cu cancerul.
Pont! Vâscul cu cea mai mare forţă curativă este considerat cel de pe stejari şi de pe plopi.
Claudia Stan
Legendă - Sporeşte fertilitatea

  Misterul reproducerii naturale a vâscului i-a făcut pe oameni să asocieze planta cu ritualuri de fertilitate. În perioada medievală, femeile care doreau să aibă copii îşi legau vâsc la mijloc sau la încheietură, în ideea că vor fi mai fertile.