Main menu

header

556 10 1de Carmen Ciripoiu

2015 e pe sfârşite, Sărbătorile se apropie cu paşi repezi, iar puterile noastre de a rezista ispitelor culinare scad pe zi ce trece. Cum puteţi avea un Crăciun şi un An Nou de vis fără să cădeţi tentaţiei de a goli platourile frumos ornate, ne spune fitoterapeutul Adrian Udrea (medalion).

„Roiniţa şi menta, ideale pentru crampe şi balonări”

556 10 2- Excesele culinare ale Sărbătorilor de Iarnă sunt cunoscute de toată lumea. Chiar şi aşa, sunt asumate cu seninătate, de parcă nimic nu s-ar putea întâmpla. De ce trebuie să se teamă oamenii, exagerând cu mâncarea şi cu băutura, şi la ce soluţii imediate pot apela?

- Tentaţia de a exagera cu delicatesele specifice Crăciunului, bogate în afumături, grăsimi şi alcool, duce în principal la indigestii, balonări, crampe, constipaţie, diaree sau vomă, mai ales când e vorba despre persoane care au probleme cu bila. Dar mulţumim naturii că există două leacuri ideale pentru diminuarea acestor simptome: menta şi roiniţa. O lingură cu roiniţă şi una cu mentă, măcinate groscior, se opăresc cu o cană de 250 ml cu apă fiartă, se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se filtrează. Se consumă înainte de fiecare masă.

- Pe lângă indigestii, Sărbătorile lasă în noi şi urme grele de mahmureală, dublate de o stare de disconfort. Cum scăpăm de acestea?

- Sigur nu există persoană care de Sărbători să nu ciocnească un pahar cu vin. Şi e şi foarte indicat acest lucru, pentru că putem completa nevoile organismului cu antioxidanţii direct răspunzători de îmbătrânire. Niciun specialist nu ne ceartă dacă de Sărbători sau seara consumăm un pahar cu vin. Problema se pune atunci când se depăşeşte limita. Mahmureala se manifestă prin dureri de cap, ameţeli, tulburări vizuale, tulburări nervoase şi auditive, într-un cuvânt, e extrem de neplăcută. Starea de mahmureală se poate atenua prin băutul tradiţionalei ceşti cu cafea, efectul datorându-se conţinutului în fitocomplexul format din cafeină şi acid clorogenic. Un alt remediu constă în consumul de produse bogate în acid ascorbic natural, cum sunt citricele: lămâi, portocale, grepfrut sau pomelo. Un ceai de măceşe şi frunze de Ginkgo Biloba este, de asemenea, indicat. Peste două linguri cu fructe de măceşe şi frunze de Ginkgo Biloba mărunţite se toarnă 250 ml apă dată în clocot, apoi se lasă la infuzat aproximativ 30 de minute. Se bea îndulcit cu miere, după preferinţă. Trei căni pe zi din acest elixir e o doză suficientă pentru a ieşi din starea de mahmureală.

„Macul şi rozmarinul taie pofta de dulciuri”

556 10 3- Cum se poate îmbunătăți digestia şi diminua pofta de mâncare de Sărbători?

- Cu cât se vor mesteca mai bine alimentele, cu atât vor beneficia pe deplin de savoarea acestora, vor percepe gusturile şi senzaţiile pe care le oferă gustoasele preparate de Sărbători. Astfel, vor sesiza la timp şi ce hrană le face rău, vor simţi momentul în care s-au săturat şi se vor opri din mâncatul în neştire. De asemenea, foarte important este ca în perioada meselor de Sărbători să folosească din plin condimente, cu ajutorul cărora pot îmbunătăţi digestia sau asimilaţia, pot mări sau diminua pofta de mâncare, pot evita supraalimentarea sau intoxicarea organismului. Pentru a nu se trezi cu kilograme în plus, e indicat să pună în mâncare condimente care favorizează saţietatea, adică nucşoară, busuioc, ienibahar. Persoanelor care au probleme cu balonarea le recomand să consume, înainte de masă, cantităţi mici de chimen, fenicul sau cuişoare, care se ţin sub limbă câteva minute înainte de a fi înghiţite. Pe de altă parte, când pofta de mâncare lipseşte, preparatele se pot dinamiza cu piper alb, boia de ardei iute, chili, curry iute sau o lingură cu bitter suedez dizolvată într-o jumătate de cană cu apă.

- Cum se poate scăpa de consumul în exces al dulciurilor?

- Adăugând mai multă nucşoară, mac şi rozmarin. De asemenea, dulciurile cu cacao şi cafea trebuie condimentate cu cardamom, pentru a diminua din toxicitate şi a le modera efectele. Ca să fim mereu în formă se poate opta şi pentru o cafea în care se adaugă coajă rasă de lămâie, foarte puţină miere şi un praf de mentă. Efectul se va vedea imediat.

- Unde vă pot găsi cei care au nevoie de sfaturile dumneavoastră?

- Pacienții mă pot contacta la adresa de e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Sărbători fericite tuturor și un an nou plin de împliniri!

Atenţie! Renunţaţi la condimentele care stimulează apetitul: cimbrul, piperul negru şi în general condimentele foarte picante.

Evitați pe cât posibil consumul de bere. Prin efectele plantei din care se obține, afectează echilibrul hormonal

„Beţi sucuri cu o jumătate de oră înainte de a mânca“

- Ce sfaturi aveţi pentru cei care vor să se mențină în formă în toată această perioadă?

- Cu siguranță, sucurile naturale de citrice, care, pe lângă faptul că înviorează, dau și prospețime respirației. Sucul natural de lămâie preîntâmpină depunerile de grăsime, iar cel de grepfrut, îndulcit cu miere, redă tonusul fizic. La rândul său, sucul natural de portocale inhibă dorința nestăvilită de dulciuri, iar cel de mere conferă senzația de ușurime. Nu în ultimul rând, sucul natural de piersici sau de caise are niște calități excepționale, regenerând organismul într-un ritm alert, iar cel de ananas este și un tonic general și un afrodiziac! Recomand ca sucurile să fie consumate cu o jumătate de oră înainte de a mânca.

„Salata boeuf nu se combină cu alte alimente“

Vă puteţi bucura de bunătățile Sărbătorilor de Iarnă ținând cont de următoarele ponturi: la aceeași masă nu se consumă foarte multe alimente. Spre exemplu, puteţi mânca supă și sarmale, fără pâine, și la trei ore vă puteţi delecta cu friptura asociată cu legume și salate, nu cu cartofi. De asemenea, dulciurile se consumă cu două-trei ore înainte sau după masă. Pentru o digestie bună, după mesele copioase e indicat să mâncaţi o felie zdravănă de ananas sau de papaya. Tradiționala salată boeuf se consumă singură la masă, cel mai bine la micul dejun, fără a fi combinată cu alte alimente.