Main menu

header

556 8 2de Raluca Grințescu

Cuișoarele sunt adesea asociate cu reţetele de Crăciun, cum ar fi vinul fiert şi prăjitura de Crăciun, şi nu sunt folosite pe larg în cultura sau în bucătăria noastră în afara perioadei de Sărbători. Totuşi, cuișoarele au beneficii de sănătate de care vă puteți bucura tot anul.

Conține eugenol

Cuișoarele sunt originare din Indonezia, dar regiunea cu cea mai mare producţie este Zanzibar, din Africa de Est. Cuișoarele sunt mugurii florilor nedeschise de culoare roz ai arborilor permanent verzi de cuişoare. Mugurii sunt uscaţi până capătă culoarea maronie şi au un exterior dur, dar partea cărnoasă conţine un compus uleios bogat în eugenol. Eugenolul are proprietăţi antivirale, antifungice, antiseptice, anestezice şi antiinflamatorii. Cuișoarele au fost folosite de peste 2.000 de ani pentru tulburări digestive, pentru a trata durerile de dinţi, artrită şi, de asemenea, pentru alinarea poftei de alcool la alcoolici. S-a descoperit că eugenolul poate să prevină toxicitatea cauzată poluanţilor din mediul înconjurător, precum tetraclorura de carbon, şi să prevină cancerele tractului digestiv.

Ajută la producerea hormonilor sexuali

Cuișoarele sunt o bună sursă de minerale esenţiale, de mangan, seleniu, magneziu, acizi graşi Omega 3, vitamina K, fibre şi vitamina C. Manganul este un element care joacă multe roluri esenţiale în corp. Ajută la metabolizarea proteinelor şi la activarea enzimelor necesare corpului pentru a utiliza vitamina B1 (tiamină) şi vitamina C, şi este necesar pentru funcţionarea normală a sistemului nervos. Manganul mai este implicat în formarea hormonului tiroxină din glanda tiroidă şi în producerea hormonilor sexuali. Manganul mai lucrează şi ca antioxidant, pentru a preveni cancerul şi bolile cardiace. Seleniul ajută pielea să se vindece după vătămări provocate de arsuri. Proprietăţile antioxidante ale seleniului regenerează conţinutul corporal de vitamine E şi C şi întârzie îmbătrânirea pielii. Îmbunătăţeşte sistemul imunitar al corpului împotriva infecţiilor bacteriene şi virale, împotriva celulelor canceroase, a virusului herpetic, a leziunilor herpetice şi a zonei zoster. Unul dintre beneficiile nutriţionale majore ale seleniului este schimbarea nivelurilor de HDL (colesterol bun) şi LDL (colesterol rău) pentru o inimă sănătoasă.

Cumpăraţi-le întregi decât pudră

Cuișoarele utilizate ca şi ceai, în mâncare sau aplicate ca o pastă pe zona afectată pot ajuta prin alinarea durerii, a indigestiilor, a balonării şi a simptomelor asociate cu răcelile şi gripa, cum ar fi congestia, durerile de cap, cele articulare, slăbiciunea musculară şi tusea. Cel mai bine este să le cumpărați întregi decât pudră; uleiurile din cuişoare pot fi văzute cu uşurinţă când acestea sunt presate. De asemenea, pot fi utilizate pentru împrospătarea respiraţiei şi pentru îmbunătăţirea digestiei după o masă copioasă sau după ce consumați usturoi sau ceapă. Două cuişoare mestecate îndelung asigură o respiraţie proaspătă pentru câteva ore.

PONT. Cuișoarele bune vor conţine un capăt rotund în interiorul coroanei mugurelui şi vor pluti vertical în apă, în timp ce cuişoarele trecute vor pluti orizontal