Main menu

header

557 10 2de Carmen Ciripoiu

Detoxifiant de excepție al organismului, grepfrutul nu încetează să ne uimească prin calitățile sale nutritive și terapeutice de excepție. Ce îl face atât de important? Două substanțe mai puțin cunoscute: zeaxantina, care ţine departe bolile oculare şi cardiace, și naringenina, care blochează dez-voltarea cancerului.

Aliment de bază în curele de slăbire

Pe lângă uriașe cantități de vitamina C, grepfrutul conține și o enzimă care dinamizează metabolismul și digestia, de aceea este considerat un aliment de bază în curele de slăbire. Se recomandă suc de grepfrut, care se consumă simplu sau îndoit cu puțină apă, primul pahar dimineața, pe stomacul gol, iar alte două pahare, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. În anorexie și în artrită este excepțional vinul de grepfrut. Modul de preparare este următorul: se amestecă sucul de la două grepfruturi cu un litru de vin alb, 200 g zahăr și 50 ml rachiu și se lasă la macerat două săptămâni, apoi se filtrează și se îmbuteliază. Se consumă 50 ml de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. În cazul constipației, un remediu simplu, dar eficace este consumul a două grepfruturi înaintea micului dejun. Suplimentar, se administrează între mese un pahar cu suc de grepfrut, indicat în constipaţia atonă.

Înlătură mahmureala

În timpul iernii, consumul a unu, două fructe pe zi compensează deficitul de vitamine și combate anemia, lipsa de tonus fizic și psihic. Tot în perioada rece, pentru îmbătrânirea prematură se recomandă cure de trei săptămâni în care se consumă o jumătate de kilogram de grepfrut pe zi. Mahmureala dispare aproape instantaneu împreună cu toate simptomele ei cu ajutorul sucului de grepfrut. Se consumă un litru fracționat în porții mici. De asemenea, grepfrutul previne și dependența de alcool. Un pahar administrat dimineața pe stomacul gol stimulează activitatea biliară, deblocând practic colecistul. De aceea, persoanelor cu probleme biliare le este recomandat o cură cu suc de grepfrut, 200 ml consumat cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. De asemenea, este indicat ca în perioada Sărbătorilor să se consume trei grepfruturi pe zi, pentru a limita apetitul, și astfel a evita abuzurile culinare.

SFAT. Pentru o eficiență maximă, grepfrutul se consumă simplu, fără zahăr sau preparare termică.

Este contraindicat consumul de grepfrut cu trei ore înainte sau după administrarea de antibiotice, medicamente contra colesterolului şi a diabetului, pentru potenţă, diuretice, antiinflamatoare, antitumorale

Tratează acneea

Grepfrutul este de un real ajutor în problemele tenului. În cazul acneei, se curăță zonele cu probleme cu ajutorul câtorva felii de grepfrut. Pielea se şterge în mai multe rânduri cu pulpa şi coaja fructului, apoi se lasă să se usuce timp de zece minute, după care se clătește fața cu apă călduţă. Sucul de grepfrutul desfundă şi ajută la închiderea în mod natural a porilor. Pentru tenul seboreic se masează fața curățată în prealabil cu o felie de grepfrut din care s-au scos sâmburii. Tratamentul se face câteva zile la rând până când pielea devine elastică.