Main menu

header

557 8 1de Gabriela Niculescu

Stejarul este un prieten devotat omului prin binefacerile fitoterapeutice. Se folosesc mugurii proaspeți, rădăcinile tinere, scoarța internă a rădăcinilor, ghindele și inflorescențele, fiecare puse la macerat. Din pulberea de ghinde se obține un surogat al cafelei, care se bea dimineața pe stomacul gol. Ghindele și scoarța de stejar sunt foarte bogate în substanțe active și au proprietăți astringente și tonice. Se folosesc contra diareii, dizenteriei și he- moragiilor, iar pudra de scoarță de stejar oprește hemoragiile nazale.

Pulberea are o toxicitate foarte scăzută

Pentru a obţine cafeaua de ghinde trebuie să le prăjiți aproximativ 15 minute, amestecând continuu cu o lingură de lemn. Apoi le măcinați, iar produsul rezultat este ca o cafea aromată. La o jumătate de cană cu apă clocotită (150 ml) se pun două lingurițe cu această pulbere, după care se mai lasă să fiarbă două, trei minute şi se consumă caldă. Pentru tratarea diareii și a dizenteriei se iau trei, patru lingurițe cu pulbere de ghindă pe zi, pe stomacul gol. Se ține sub limbă vreme de câteva minute, după care se înghite cu apă. În cazurile grave, doza se poate mări până la zece lingurițe pe zi, acest leac vegetal având o toxicitate foarte scăzută.

Totodată, puteţi scăpa de dureri de cap pe fond de oboseală și de surmenaj dacă beți o cafea de ghindă, obținută din trei lingurițe cu pulbere, la o cană cu apă, îndulcită cu miere. Are un efect energizant, oarecum asemănător cu cel al cafelei clasice.

Scoarţa stejarului, indicată în alergii

Stejarul are efecte terapeutice și asupra aparatului genito-urinar, a sistemului circulator și a intestinelor. Este indicat în astenii și diverse tipuri de alergii. Mugurii reglează funcția intestinală și creşte tensiunea arterială la hipotensivi. Rădăcinile tinere și scoarța lor internă sunt cicatrizante și se utilizează în diverse afecțiuni dermatologice, scoarța fiind tonifiantă și antiseptică. Pentru a beneficia de toate proprietăţile, scoarța se recoltează primăvara de pe ramurile tinere de până la trei ani. Ea conține mai multe taninuri cu efect astringent, pectine, rășini și săruri minerale.

PONT. Cafeaua de ghinde poate fi băută în fiecare dimineaţă, deoarece nu dă dependenţă. Seara este bine s-o evitaţi, să nu vă alunge somnul.