Main menu

header

558 8 3de Raluca Grințescu

Miso este un aliment complet, hrănitor şi cu o energie înaltă, care poate ajuta la menţinerea sănătăţii şi a vitalităţii. Toate soiurile de miso de culoare închisă sunt realizate folosind boabe de cereale şi boabe de soia întregi, astfel încât proprietăţile nutriţionale ale acestor alimente integrale fiind pe deplin disponibile în pasta miso.

Amestec fermentat

Producţia de miso începe prin gătirea boabelor de soia şi combinarea acestora cu koji (cereale sau boabe de soia inoculate cu spori de mucegai Aspergillus oryzae), sare şi apă. Acest amestec este apoi fermentat şi învechit timp de mai multe luni în butoaie mari de lemn de cedru. În timp, enzimele din koji, împreună cu drojdii naturale şi bacterii apărute în mod natural, descompun treptat boabele de cereale şi de fasole în elemente uşor digerabile: aminoacizi, acizi graşi şi zaharuri simple, făcând miso un aliment excelent pentru întărirea digestiei.

Bacterii prietenoase

Aceleaşi enzime care ajută la fermentare în timpul producerii de miso pot ajuta la digestia unei mese care include miso şi pot chiar distruge substanţele din alimente care pot cauza alergii alimentare.

Miso acţionează, de asemenea, ca un tonic digestiv, odată stabilite în intestin, bacteriile iubitoare de acid găsite din abundenţă în miso nepasteurizat promovează sănătatea şi rezistenţa organismului. Bacterii benefice găsite în intestinul subţire sunt, de asemenea, eficiente în lupta împotriva constipaţiei, infecţiilor cu drojdii (candidoza) şi intoleranţei la lactoză. Noile cercetări încep să sugereze că unele tulpini de bacterii prietenoase pot combate şi bolile mai grave, cum ar fi boala coronariană şi cancerul.

Beţi supă şi veţi trăi mai mult

John şi Jan Belleme, care sunt autorii cărţii „The Miso Book” şi care au cercetat miso timp de 25 de ani, spun că utilizarea de miso în mod regulat este cel mai bun mijloc existent de asigurare a sănătăţii. Mult mai mult decât proverbialul „un măr pe zi”, un castron cu miso în fiecare zi nu va păstra numai doctorul departe, dar va asigura vitalitatea de care aveți nevoie. Fără îndoială, miso este o comoară culinară. În unele regiuni din China şi Japonia, consumarea de supă miso în fiecare zi este încă asociată cu o viaţă lungă şi sănătoasă. Începerea zilei cu supă miso se spune că alcalinizează organismul şi ajută la neutralizarea acidităţii cauzate de consumul excesiv de carne, zahăr şi alcool.

Remediu pentru cancer

Miso a fost considerat timp de secole ca un remediu popular pentru cancer, digestie slabă, otrăvire cu tutun, libidou scăzut, precum şi mai multe tipuri de infecţii intestinale. Recent, unele studii ştiinţifice au arătat într-adevăr că miso este eficient împotriva radiaţiilor atomice, intoxicaţiilor cu metale grele, bolilor cardiovasculare, mai multor forme de cancer, accidentelor vasculare cerebrale, hipertensiunii arteriale, durerilor cronice şi alergiilor alimentare.

Izoflavone din soia

Multe dintre proprietăţile de sănătate recunoscute ale miso au fost asociate cu un grup de biochimicale găsite în soia: izoflavone. Acestea sunt compuşi care au o formă asemănătoare cu estrogenul, şi diferite studii ştiinţifice au indicat că ar putea fi eficace în reducerea riscului de boli cardiovasculare şi cancer. Totodată luptă cu cancerul, deoarece intră în locul receptorilor de estrogen, prevenind ca tumorile canceroase să fie alimentate cu hormonul necesar pentru creşterea lor.

Cercetările au arătat, de asemenea, faptul că produsele fermentate din soia conţin niveluri mult mai ridicate de izoflavone decât boabele de soia crude.