Main menu

header

559 8 1de Carmen Ciripoiu

Ideal pentru decorul grădinii, dar și ca aranjament pentru interior, ochiul-boului este spectaculos și în ceea ce privește vindecarea a numeroase maladii.

Stop durerilor de cap!

Planta este utilizată foarte des în medicina tradițională, pentru tratarea durerilor de cap. Se amestecă în părți egale petale de ochiul-boului, flori de mușețel și păducel, frunze sau vârfuri de talpa-gâștei. O lingură cu plante se infuzează timp de opt ore în 250 ml apă fierbinte. Preparatul se consumă în trei etape, la o oră după masă, în cure de cel puțin două săptămâni. În cazul răcelilor sau al hemoroizilor, se recomandă băile de șezut cu infuzie din flori de ochiul-boului. Decoctul și infuzia au efecte beneficie și pentru problemele dermatologice sau oftalmologice. Pentru probleme ale ochilor sau pielii, se folosesc trei linguri cu masă verde din plantă, ce se toacă mărunt. Acestea se fierb patru minute în 350 ml apă, apoi se infuzează aproximativ o oră. Se folosesc comprese.

Este excepţională în tratarea diareii

Specialiștii recomandă planta cu succes și în tratamentul diareii, abceselor, inflamațiilor cavității bucale și gastroenteritelor, tratamentul fiind folosit încă de pe vremea dacilor. Se face o infuzie din două lingurițe cu plantă uscată, la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se beau până la trei căni pe zi. Pentru gargară sau aplicații externe se face un decoct din două linguri cu plantă proaspăt tocată, la o jumătate de litru de apă. După ce dă în clocot, se ia de pe foc și se ţine timp de 20 de minute la infuzat, se strecoară, se lasă să se răcească, apoi se folosește.