Main menu

header

559 6 1de Dana Purgaru

Piureul din castane nu este numai o delicatesă cu un gust râvnit, ci și un foarte bun medicament cu numeroase proprietăți vita- minizante, mineralizante și tonice.

Sursă importantă de vitamina B6 și lecitină

Castanul comestibil (Castanea sativa), originar din sudul Europei și al Asiei Mici, este cultivat și la noi în țară. El produce faimoasele castane comestibile, ce se găsesc în această perioadă în piețe și magazine. Acestea au o compoziție asemănătoare grâului și dețin valoroase depozite de vitamina B6 și E, dar și glucide cu absorbție lentă, potasiu și acid linoleic. Sunt o sursă importantă de hidrați de carbon, fosfor, lecitină și vitamina C și conțin, pe lângă acestea, protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu.

Castanele au o textură sfărâmicioasă și o aromă ușoară, dulce. De obicei, ele sunt consumate coapte, fierte sau prăjite, adăugate în supe sau umpluturi, sau pot fi măcinate și utilizate sub formă de făină.

Ele sunt bogate în fibre și sunt indicate pentru persoanele care doresc să se îngrașe sau să își fortifice musculatura și organismul. De asemenea, sunt sărace în grăsimi și au un conținut mai ridicat de amidon decât alte semințe.

Perfecte pentru vremea rece

Castanele comestibile se regăsesc în rețetele străvechi ale lui Hipocrate, dar și în lista celor peste 600 de plante și fructe cu puteri vindecătoare a grecului antic Dioscoride.

Ele sunt folosite de mii de ani ca aliment grație căruia organismul traversează cu bine perioadele reci. În plus, reprezintă surse importante de vitamine și minerale, fiind de un real ajutor persoanelor cu astenie fizică și intelectuală, convalescenților, bătrânilor și copiilor.

În plus, vitaminele și mineralele pe care le conțin întăresc sistemul imunitar.

Luptă împotriva anemiei

Studiile arată că persoanele care mănâncă patru-cinci castane pe zi aduc numeroase beneficii sănătății, obținând un nivel mai mic de colesterol „rău”, combat anemia, scapă de neplăcerile digestive și își revigorează sistemul nervos. Un astfel de consum zilnic reduce cu 20% riscurile de infarct miocardic. Potasiul pe care-l conțin ajută inima, venele și arterele, iar fierul contribuie la refacerea sângelui.

Castanele acționează ca tonic muscular, nervos și venos și reduc permeabilitatea capilară.

Pentru tratamentul hemoroizilor, varicelor și tromboflebitei, se consumă câte o farfurie de piure de castane îndulcit cu miere înainte de micul dejun și de cină, timp de câteva săptămâni.

Prin consumul de castane se poate lupta împotriva bolilor reumatice sau renale.

Băile cu făină de castane dulci (comestibile) se folosesc în tratamentul reumatismului cardio-articular și endocarditei postreumatice.

Au rol antidepresiv

Aceste fructe oleaginoase, bogate în fibre, datorită complexului de vitamine B și magneziului din compoziție, acționează ca un medicament cu efect asemănător antidepresivelor, combat oboseala, stresul și anxietatea.

Mai multe studii asociază consumul regulat de castane cu diminuarea riscului de boli cardiovasculare și diabet de tip 2, scăderea riscul de calculi biliari și cancer de colon la femei.

Extractul de muguri, protector al vaselor de sânge

Extractul din muguri de castan comestibil este drenor venos și limfatic, în principal la nivelul membrelor inferioare, fiind folosit pentru tulburări trofice cutanate, edeme, probleme circulatorii venoase, de menopauză, celulită, colită și rectocolită ulceroasă.

Pentru fragilitatea capilară se recomandă extractul din muguri de castan sălbatic, care este vasoprotector și decongestionant, fiind bun și pentru hemoroizi sângerânzi, degerături și insuficiență respiratorie.

De asemenea, în scop terapeutic, de la castanul comestibil se recoltează coaja, florile, frunzele și semințele. Frunzele castanului comestibil dezvoltă o acțiune sedativă asupra organelor respiratorii și de aceea sunt folosite pentru tratarea bronșitele (sub forma de infuzie). Folosită tot ca infuzie, scoarța de castan are proprietatea de a scădea temperatura.

În compoziţia castanelor comestibile se află acizi graşi precum acidul palmitic şi acidul oleic, în cantităţi mai mari decât în  uleiul de măsline

Consumul de castane este contraindicat diabeticilor și persoanelor obeze

Bune pentru tenul gras

În cosmetică este folosită masca din castane și miere pentru toate tipurile de ten, datorită proprietăților antiinflamatoare, de reducere a fragilității capilarelor, fotoprotectoare pentru radiații UV. De asemenea, această mască protejează acidul hialuronic din piele și normalizează secreția glandelor sebacee.