Main menu

header

560 11 1de Raluca Grințescu

Microbii şi bacteriile care provoacă enterocolită sunt activați de căldură, alimente care nu se prepară termic, mâini nespălate. Când germenii patogeni ajung în corp, apare inflamația acută a intestinului subţire şi/sau a celui gros. Boala se declanşează brusc (acută) sau după o perioadă mai îndelungată (cronică). În funcţie de tipul de germen care a determinat enterocolita, se administrează sau nu antibiotice. Iată câteva remedii la îndemână, menite să atenueze simptomele (de multe ori, chiar vindecă boala) până ce ajungeți la medic!

Hidratare şi refacerea mucoasei intestinale

Beți multe lichide (apă fiartă şi răcită, supe de morcov şi orez, ceai de mentă neîndulcit).

Stoparea diareii: pilaf fără carne şi grăsime (cu puţin morcov), pâine prăjită, brânză telemea; infuzie de leuştean - puneți trei fire la o cană cu apă clocotită, lăsați zece minute acoperit, strecurați, apoi beți;

Calmarea fermentațiilor intestinale: infuzie de salvie (una-două linguriţe cu plantă, la o cană cu apă clocotită), se beau două-trei căni pe zi;

Calmarea durerilor: infuzie de muşeţel, una-două căni pe zi; are efect cicatrizant şi antiseptic;

Stimularea fagocitozei (leucocitele distrug microorganismele patogene): una-două picături de extract de frunze de măslin (este eficient mai ales împotriva E.coli, dar şi a altor agenţi patogeni), de trei ori pe zi;

Refacerea mucoasei intestinale: infuzie din trei linguri cu rădăcină de brusture mărunţită, la o cană cu apă clocotită. Cantitatea se bea în cursul unei zile;

Contra tuturor simptomelor: o cură de afine proaspete - 300-500 g fructe pe zi, în trei porţii egale, dintre care una pe stomacul gol, dimineaţa;

Combaterea grețurilor, vărsăturilor: apă de tărâţe de grâu pe care o preparați dintr-un pumn cu tărâţe lăsate zece ore la macerat într-un litru de apă rece. Beți cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile;

Diminuarea crampelor: preparați o fiertură dintr-o linguriţă cu seminţe de anason, o linguriţă cu miere şi 200 ml apă. Lăsați să fiarbă zece minute, apoi luați câte două linguri pe zi.

SFAT. Deoarece majoritatea infecţiilor care produc enterocolită se transmit de la o persoană la alta, în special prin contact direct sau indirect cu materii fecale infectate, spălarea corectă pe mâini după fiecare scaun - folosind apă şi săpun - este cel mai eficace mod de prevenire.