Main menu

header

564 9 1de Carmen Ciripoiu

Fie că sunt cauzate de o leziune, fractură, dislocare de rotulă, infecție sau ascund boli precum artrita, guta, tendinita sau poliartrita reumatoidă, bolile de genunchi se ameliorează cu ajutorul remediilor naturiste.

Cataplasmele cu semințe de schinduf ameliorează artrita

Una dintre plantele cu efecte deosebite antiinflamatoare este schinduful. Pentru neplăcutele dureri de genunchi, specialiștii în medicină naturistă recomandă cataplasme cu semințe de schinduf. Se pun la fiert 50 g semințe într-un sfert de litru de apă și se lasă până se transformă într-un terci. Acesta se așază pe o bucată de tifon sau pânză de in și se aplică pe locul dureros. În cazul artrozei, cataplasma se aplică rece, iar pentru artrită, fierbinte. Excepționale sunt și spălăturile cu ceai de ceapă cu oțet. Se taie 500 g ceapă verde în bucăți mici și se pun la fiert în 300 ml apă și 300 ml oțet, până dau într-un clocot. În compoziția obținută se îmbibă o bucată de tifon și se fac tamponări ale genunchiului dureros de două ori pe zi.

Baia cu cărbuni

Din bătrâni se știe că sarea fierbinte are efecte foarte bune în durerile de genunchi. Într-un ceaun se pune la prăjit un pumn cu sare grunjoasă, apoi se umple cu aceasta cât este fierbinte un săculeț de pânză care se așază pe locul dureros. Se lasă să acționeze o oră, acoperind locul cu o pătură groasă. Tratamentul se ţine o săptămână. Cărbunii fac la rândul lor minuni când vine vorba despre durerile puternice de genunchi. 250 g cărbuni pentru grătar se lasă timp de zece minute în apă clocotită, apoi se scot și se pun la uscat. Se introduc într-un săculeț de pânză și se pun în apa din cadă. Bolnavul stă cu genunchiul cu problemă în această apă timp de o jumătate de oră. Procedeul se recomandă în fiecare zi, timp de o lună.

Pudra de ghimbir are efect antiinflamator

Un remediu cu totul deosebit folosit pentru durerile de genunchi este maceratul de ardei iute. Modul de preparare este următorul: 60 g ardei iuți uscați se pun la macerat în 200 ml vodcă și se lasă șapte zile. Ulterior se strecoară și se unge locul dureros cu această soluție de două ori pe zi. Atenție! Dacă apar reacții alergice, se întrerupe tratamentul! Pentru durerile intense de genunchi, dar și pentru cele de umeri, de gât și de spate este util și gelul de arnică. Planta are un efect similar ibuprofenului, dar fără să dea reacții adverse. Gelul se aplică de trei ori pe zi, masând zona cu probleme. Efect antiinflamator are și pudra de ghimbir. Se recomandă consumul unei jumătăți de linguriță cu pudră de ghimbir de mai multe ori pe zi, dizolvată în puțină apă călduță.

De ajutor şi fructele de tuia

Când niciun alt tratament nu face durerea să dispară, tuia este un leac cu efecte incredibile asupra durerilor de genunchi. Într-o sticlă de lapte de tip vechi, cu gura largă, se introduc fructe de tuia până la jumătatea sticlei, iar cealaltă jumătate se umple cu sare grunjoasă. La final, se toarnă o jumătate de litru de alcool și se agită foarte bine. Amestecul se păstrează la loc răcoros și întunecat timp de o lună, agitându-se în fiecare zi. Se formează o soluție consistentă, care se aplică pe genunchi, sub formă de compresă. Tratamentul se face o săptămână, apoi urmează o altă săptămână de pauză și se repetă.

PONT. Consumul de ton, somon și sardele întărește articulațiile.

Excepționale sunt și compresele cu terci din ceapă crudă, strivită, în amestec cu hrean dat pe răzătoare şi seminţe de muştar