Main menu

header

565 7 1de Carmen Ciripoiu

Dacă în vechime semințele făceau parte din rețetele magice ale vindecătorilor, în zilele noastre, acestea sunt ingrediente de bază pentru cele mai eficiente preparate naturiste.

Amestecate cu lapte vindecă hemoragiile uterine

Prin conținutul de lipide, proteine, celuloză, ulei volatil, amidon și aldehide, seminţele de pepene galben, zdrobite şi amestecate cu lapte, vindecă hemoragiile uterine, iar cu apă, febra. Decoctul este un diuretic recomandat în caz de litiază renală, gută, reumatism. Fierte în lapte, aceste seminţe contribuie la obţinerea unui lichid răcoritor, dar şi a unui leac eficient în eliminarea pietrelor de la fiere. Pulberea de semințe de pepene galben, obținută prin pisarea semințelor, tratează problemele digestive. Pudra amestecată cu miere este recomandată în caz de impotență și prostată. Seminţele de pepene galben plus cele de pepene roşu, pisate şi amestecate cu apă caldă, se administrează persoanelor aflate în convalescenţă. Pentru a scăpa de limbrici, se prepară un amestec din 30 g semințe crude de bostan, cu pielița verde păstrată, 50-60 ml apă și o linguriță cu miere. Se administrează pe stomacul gol o linguriță, timp de o oră, până se consumă toată doza. Peste trei ore se bea un preparat purgativ, se așteaptă o jumătate de oră, apoi se face o clismă.

Cele de susan, eficace în arsuri

565 7 2Nu există persoană care să nu-și amintească însă cum cu ajutorul susanului Ali-Baba deschidea în poveste ușile după care se aflau comorile (sezam este denumirea susanului în limba arabă). Dar semințele de susan sunt minunate și pentru întărirea și curățarea organismului, caz în care se consumă 20 g pulbere cu puțină apă, de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. În cazul arsurilor, se prepară un terci din semințe de susan râșnite și apă. Pansamentele se schimbă de câteva ori pe zi, până la vindecarea arsurilor. Un înlocuitor excepțional al sării este un preparat obținut din cinci linguri cu semințe de susan, trei linguri cu semințe de in și două linguri cu alge marine râșnite. Amestecul se păstrează într-un borcan închis bine. Un leac foarte bun pentru edemele renale, gută și reumatism se obține astfel: o lingură cu fasole râșnită se acoperă cu 250 ml apă clocotită, se fierbe pe baie de aburi 30 de minute, apoi se infuzează zece minute și se strecoară. Se consumă două linguri, de trei ori pe zi, după masă.

Pulberea de pătrunjel rezolvă insuficiența cardiacă

Semințele verzi de arțar sunt eficiente în buna funcționare a ficatului și colecistului. Acestea se usucă la întuneric (nu la soare!), apoi se râșnesc foarte fin. Se administrează o jumătate de lingură cu 20 de minute înainte de masă. Pentru insuficiența cardică sunt excelente semințele de pătrunjel. Se consumă de două-trei ori pe zi, o linguriță, cu o jumătate de oră înainte de masă. O lingură cu semințe de fenicul infuzată zece minute în 250 ml apă clocotită este un remediu foarte bun pentru a scăpa de bronșita cronică. Se consumă de două ori pe zi o jumătate de pahar înainte de masă. În caz de insomnie, se mestecă bine înainte de culcare o linguriță cu seminţe de mac. Acestea sunt recomandate și împotriva cistitei, caz în care se înghite o lingură cu mac o dată pe zi.

Atenție! Semințele de pătrunjel sunt contraindicate persoanelor cu afecțiuni renale.

În caz de micoze se pun comprese cu semințe de ridiche râșnite, amestecate cu apă clocotită