Main menu

header

565 6 1de Daniela Anton

Aveţi dureri de cap, nas înfundat, senzaţie de cap greu, oboseală, febră? Acestea sunt doar câteva dintre simptomele apariţiei sinuzitei. Aceasta reprezintă inflamaţia mucoasei sinusurilor. În cazul infecţiilor virale ori bacteriene manifestate la nivelul mucoasei nazale, orificiile sinusurilor se pot obtura, astfel că secreţiile sinusale nu mai sunt drenate. Acestea se acumulează la nivelul sinusurilor şi creează condiţii propice dezvoltării unor microorganisme, cu apariţia infecţiei şi a puroiului. Persoanele care au sinuzită simt colecţiile purulente de la nivelul sinusurilor ca o senzaţie de presiune la nivelul feţei. Iată câteva remedii naturiste pentru sinuzite.

Faceţi masaje locale cu uleiuri eterice

Un tratament eficient sunt inhalațiile cu un amestec de picături din următoarele uleiuri: 10 picături de brad, 15 picături de cătină, 15 picături de gălbenele, 10 picături de mentă, 15 picături de sunătoare. Se pun picăturile în doi litri de apă fierbinte, apoi se fac inhalațiile. Tratamentul se efectuează seara, iar durata este de 12 zile, putând fi repetat la nevoie. O altă reţetă pentru inhalații sau băi de aburi, seara, este cu flori de muşețel, lavandă, coada-șoricelului, mentă, cimbrișor, maghiran, salvie, cetină de pin, ceapă, sare, cu efecte antiseptice, antiinflamatoare, sedative și sudorifice.

Şi cataplasmele locale cu terci de tătăneasă, coada-calului, cartofi cruzi stropiți cu alcool, rădăcini de schinduf, flori de fân sau frunze zdrobite de varză albă, ținute peste noapte, sunt bune. De asemenea, şi cataplasma cu hrean este extrem de eficientă. Se pun într-un vas: două linguri cu făină de hrean, două linguri cu făină de semințe de in. Se adaugă apă și se amestecă foarte bine, până când se formează o pastă. Aceasta se învelește în tifon și se aplică pe zona frunții timp de o oră. În plus, puteţi face masaje locale cu uleiuri eterice (mentă, lavandă, pin, eucalipt), cu tinctură de propolis și bitter suedez și cu alifie de gălbenele și cătină. De asemenea, pe sinusuri se pot pune săculeți plini cu nisip fierbinte, care vor fi schimbați după ce se răcesc.

Şi tinctura de hrean este foarte benefică

O reţetă pentru tratamentul de uz intern este siropul de hrean. O rădăcină de hrean dată pe răzătoare, amestecată cu patru linguri cu miere, se lasă câteva minute la macerat. Se strecoară și se obține siropul crud. Resturile rămase se pun la fiert cu puțină apă (cât să le acopere). După fierbere, se strecoară prin presare, se lasă să se răcească, apoi se amestecă împreună cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi. Şi tinctura de hrean este foarte benefică. Rădăcinile de hrean se dau pe răzătoarea mică, după care se pun într-un borcan până se umple o treime, restul completându-se cu alcool alb alimentar de 80 de grade. După opt zile se strecoară, presând amestecul printr-un tifon. Se ia o jumătate de linguriță de trei-patru ori pe zi.

Picuraţi în fiecare nară suc de varză albă

565 6 2Ceaiurile reprezintă şi ele un remediu cu efecte pozitive împotriva sinuzitei. Ceaiul mixt pentru sinuzită este un ceai preparat din: cimbru (30 g), ienupăr (20 g), muguri de pin (20 g), coada-șoricelului (20 g), tătăneasă (20 g), muşețel (20 g), salvie (20 g). O lingură din acest amestec se infuzează trei minute în 250 ml apă clocotită. Se beau trei căni pe zi, îndulcite cu miere.

Se pot folosi şi picăturile de suc de varză albă proaspătă. Se toarnă câte şase picături în fiecare nară seara, înainte de culcare.

O altă alternativă este soluția de propolis 5% în alcool, din care se pun câte cinci picături în fiecare nară de trei ori pe zi. De asemenea, în uz intern sunt indicate infuziile din flori de muşețel, salvie, coada-șoricelului, trei-frați-pătați, răchitan (câte două-trei căni pe zi).

Când suferiţi de sinuzită se impune un repaus odihnitor la pat, într-o cameră curată (fără praf), cu aer umidificat și bine încălzită, în care nu se fumează. Se interzice păstrarea în cameră a florilor puternic mirositoare și a animalelor de casă

Sunt recomandate şi spălături nazale cu sare şi bicarbonat

Pentru a efectua spălături nazale, cel mai eficient este să vă procurați un vas special (vas neti). Pentru prepararea soluției nazale aveți nevoie de: sare, praf de copt (bicarbonat de sodiu), vas neti de irigare nazală, o linguriță sau lingură, un vas de jumătate de litru. Luaţi o linguriță cu sare și o jumătate de linguriță cu praf de copt și puneți-le în vas, peste care adăugaţi jumătate de litru apă călduță. Amestecați bine, după care transferaţi în vasul de irigare. Apoi, urmează spălătura nazală: aplecaţi-vă deasupra unei chiuvete, la un unghi de 45 de grade. Rotiți capul astfel încât o nară să fie deasupra celeilalte. Introduceţi vasul neti în nara de deasupra cu atenţie. Aveți grijă să fie etanș, dar nu presaţi asupra septului. Respiraţi pe gură și apoi ridicaţi vasul de irigare astfel încât soluția să curgă pe nară. În câteva momente se va scurge prin nara de dedesubt. Repetaţi procedeul pentru cea de-a doua nară. La final expiraţi blând pe nas și, dacă e nevoie, suflaţi nasul încet într-o batistă.