Main menu

header

574 6 1de Dana Purgaru

Întâlnit din ce în ce mai des pe rafturile magazinelor, avocado este un fruct cu multiple proprietăți pentru organism. De altfel, despre acesta se spune că este una dintre cele mai hrănitoare poame din lume, deoarece conține grăsimi, vitamine, minerale și fibre. În plus, este alcalin, foarte sățios și se digeră rapid.

Conține mai mult potasiu decât bananele

Fructul de avocado provine de la arborele Persea americana, ce este originar din Mexic și Guatemala, cultivat în prezent în toate zonele cu clima caldă sau mediteraneeană. Există mai multe tipuri de avocado, cu formă și culoare diferite. Există soiuri care au fructe rotunde, iar altele au formă de pară. În ceea ce privește culoarea, aceasta poate varia de la verde la negru. De asemenea, fructele pot să cântărească între 220 g și 1,4 kg. Cel mai popular tip de avocado este Hass avocado, care tinde să aibă conturul unei pere, iar coaja sa este verde închis și neregulată. Unicitatea fructului constă în faptul că nu este compus în principal din carbohidrați, cum este cazul majorității fructelor, ci din grăsimi sănătoase. Este o sursă bogată în vitamina E, vitamine din grupul B, vitamina K, acid folic, vitamina C și fibre. De asemenea, conține mai mult potasiu decât bananele. Acest mineral de care majoritatea oamenilor duce lipsă ajută la menținerea activității electrice la nivel celular și participă la diverse funcții importante. Potasiul contribuie și la reducerea tensiunii arteriale, un factor major de risc pentru infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și insuficiența renală.

Reduce nivelul de colesterol rău

Avocado mai conține mici cantități de magneziu, mangan, cupru, fier, zinc, fosfor, vitamina A, dar mai ales grăsimi mononesaturate, care dau o senzație de sațietate de lungă durată și „învață” organismul cum să transforme grăsimea în energie. În plus, are și L-carnitină, un aminoacid care contribuie la realizarea acestui proces. Majoritatea grăsimilor din fruct sunt reprezentate de acidul oleic, un acid gras mononesaturat, care este principalul component al uleiului de măsline, considerat a fi artizanul unora dintre efectele sale benefice. Acidul oleic esențial, pe care corpul îl poate produce în cantități limitate, este benefic, printre altele, și pentru rolul său antiinflamator și s-a dovedit a avea o influență pozitivă asupra unor gene legate de cancer, în special al celui de sân, de prostată și bucal. La acest deziderat contribuie și conținutul de carotenoizi, fitosteroli, tocoferoli și luteină. Studii recente arată că fructele de avocado incluse într-un regim alimentar sănătos reduc nivelul colesterolului de tip LDL (lipoproteine cu densitate scăzută), scad semnificativ nivelul colesterolului total și nivelul trigliceridelor sangvine cu până la 20%. Avocado este bogat în Omega 9 (acid oleic), iar anumite componente din uleiul de avocado sunt utile pentru sănătatea articulațiilor.

Protejează vederea

Fibrele sunt alte componente benefice găsite în cantități relativ mari în avocado. În acest sens, consumul acestei poame poate contribui la pierderea în greutate, reducerea cantității de zahăr în sânge, dar și a riscului pentru mai multe boli. Avocado este indicat, așadar, și persoanelor cu diabet și hiperglicemie. Și pentru că este bogat în antioxidanți puternici ce protejează ochii, printre aceștia numărându-se luteina și zeaxantina, studiile au demonstrat că aceste două substanțe se asociază cu un risc redus de cataractă și degenerescență maculară. De asemenea, contribuie la întărirea oaselor și asigură întărirea suprafeței dinților. Avocado are efect în stoparea mirosului neplăcut al gurii.

Potrivit copiilor, tinerilor, dar şi invalizilor

Avocado este indicat și copiilor. Conținutul de acid folic din avocado ajută la dezvoltarea creierului și a țesuturilor, mai ales în etapele de creștere rapidă a celulelor. Nu doar că ajută la dezvoltarea creierului în perioada copilăriei, dar contribuie și la menținerea sănătății creierului. În plus, consumul de avocado duce la stimularea memoriei, ceea ce îl recomandă pentru consum tinerilor și persoanelor aflate în situații și perioade de efort intelectual susținut, datorită bogăției sale în magneziu și fosfor.

Și bătrânii, invalizii și convalescenții e bine să mănânce piure de avocado, deoarece grăsimile sunt ușor de digerat și conțin substanțe antifungice și antibacteriene.

Atenție! Dacă pulpa fructului e tare sau amară, înseamnă că avocado nu este copt.

PONT. Adăugarea de avocado sau de ulei de avocado la salată poate crește absorbția substanțelor antioxidante cu 2,6 până la 15 ori

Bun pentru măştile de faţă

Avocado este un veritabil și important fruct pentru industria cosmetică, dar și farmaceutică, alături de aloe vera. Se folosește la măștile pentru față, care revigorează tenul și îl fac să pară mai tânăr. Are efecte antiîmbătrânire, reduce iritația, petele provocate de soare, coșurile, ajută la producerea colagenului atât de necesar tenului.