Main menu

header

de Adrian Barna

Chiar dacă știința modernă a început să-i cunoască adevăratele virtuți abia în ultimele decenii, cordycepsul este descris ca un puternic amplificator al energiei Yang, dar și un excepțional stimulent al meridianelor rinichilor şi al plămânilor încă din Antichitate, din perioada dinastiei Tang, fiind remediul folosit de aristocrați și de împărați pentru a-și prelungi viața. După ce a fost studiat de o armată de specialiști, s-a dovedit că este și un leac imbatabil în zeci de forme de cancer.

Combate efectele negative ale citostaticelor

Este cordycepsul mai puternic decât vâscul și torțelul, considerate a fi cele mai eficiente plante din flora europeană? Se pare că da, ciuperca dovedindu-și eficiența atât în forme grave de cancer de colon și rect, cancer la sân, cancer la plămâni, de piele sau de prostată. Potrivit ultimelor studii în domeniu, remarcabilul cordyceps combate și efectele adverse ale citostaticelor, stimulând refacerea celulelor imunitare distruse și îmbunătățind capacitatea de apărare a organismului în fața microbilor. Nu în ultimul rând, cu ajutorul cordycepsului sunt combătute și efectele de scădere a imunităţii care apar la anumite medicamente de sinteză, cum ar fi cortizonul şi derivaţii săi, antiinflamatoarele nesteroidiene sau unele antibiotice. Fiind un imunostimulent atât de puternic, cordycepsul este recomandat şi în bolile autoimune sau alergice.

Excepțional și în bolile de rinichi

De altfel, efectele imunomodulatoare ale acestui remediu sunt atât de bune, încât în multe dintre spitalele din China este folosit pentru a ajuta organismul pacienţilor să primească mai bine transplantul de rinichi. Nu în ultimul rând, cordycepsul apără rinichii de infecții, de efectele nefaste ale consumului de alimente aditivate chimic (cu nitriţi, nitraţi, fosfaţi), dar şi de efectele secundare ale unor medicamente. Tocmai de aceea persoanelor cu predispoziţii spre afecţiuni ale rinichilor, cum ar fi infecţiile, formarea de calculi sau de chisturi, le este recomandat să urmeze o cură de o lună cu extract de ciupercă. Tratamentul le este util și celor care au valorile ureei sau creatininei din sânge peste cele normale. În urma acestei cure, eliminarea ureei şi a creatininei prin urină creşte cu aproximativ 35%, iar organismul este astfel despovărat rapid de toxine. Cordycepsul este componența de bază a unui supliment naturist de excepție, codyang. Deşi este un remediu atât de puternic, ciuperca este aproape lipsită de reacţii adverse.