Main menu

header

575 7 1de Raluca Grințescu

Ceaiul verde de mentă marocan are un gust plăcut și o aromă deosebită. Este potrivit pentru orice moment al zilei, în toate anotimpurile, și reprezintă o băutură importantă în cultura marocană.

Se bea în pahare mici

Inițial, ceaiul verde cu mentă era consumat de locuitorii țărilor magrebiene (Algeria, Maroc, Tunisia, Libia, Mauritania), iar apoi popularitatea sa s-a extins și în țările arabe. Astăzi, ceaiul verde cu mentă este unul dintre cele mai apreciate sortimente din Franța, Spania și Portugalia. În Maroc, acest ceai se prepară în ceainic din metal (care amintește de „Lampa lui Aladin”) și se bea în pahare mici, elegante, decorate cu ornamente argintii. Se toarnă fierbinte, ținând ceainicul cât mai sus deasupra paharului, pentru a face spumă la suprafață (la fel cum e caimacul la cafea), astfel se consideră că arată un ceai bine preparat, perfect pentru a fi savurat. Specialiștii care realizează acest ceai au talentul de a nu vărsa nicio picătură de lichid atunci când îl toarnă în paharele din sticlă, stând în picioare cu ceainicul în mână și corpul puțin înclinat.

Mod de preparare

575 7 2Se folosesc două-trei linguri cu ceai verde, câteva frunze de mentă, zahăr brun și 500 ml apă. Se pune puțină apă la fiert în ceainic, când este gata se adaugă ceaiul verde, se amestecă, se filtrează și se aruncă prima infuzie pentru a elimina excesul de tanin de la frunzele plantei. Apoi se pune altă apă clocotită în ceainic peste frunzele de ceai verde, se lasă la infuzat timp de cinci minute, apoi se strecoară lichidul aromat într-un pahar. Separat, în ceainic se pune apă la fiert și frunzele de mentă proaspete, se adaugă și infuzia de ceai verde, se lasă să fiarbă două minute, apoi se strecoară, se îndulcește cu zahăr brun și se poate bea cald. În mod tradiţional, ceaiul este servit de trei ori, iar faptul că în același pahar se toarnă ceai de trei ori, gustul este diferit de fiecare dată, aroma este unică, descrisă într-un proverb celebru: „Primul pahar este la fel de amar ca viața,/ Al doilea este la fel de puternic precum iubirea,/ Al treilea este la fel de dulce ca moartea.”

Are proprietăți antibacteriene

Ceaiul marocan este frecvent servit în Maroc, asta explică de ce această țară este o mare importatoare de ceai verde din China și din Japonia. Ceaiul verde marocan se numește astfel datorită respectării ceremoniei ceaiului, și nu că ar exista plantații de ceai verde în Maroc. Cunoscătorii spun despre marocani că ar bea ceai verde cu mentă de dimineață până seara. Acest ceai este servit în toate restaurantele și cafenelele, chiar și pe stradă. Ceaiul verde marocan potolește setea, are gust minunat, aromă de mentă, efect revigorant, de calmare a stărilor de nervozitate, de dureri de cap și iritabilitate, oferă o stare de energie și de veselie. Are proprietăți antibacteriene, decongestionante pentru căile respiratorii, de ameliorare a simptomelor afecțiunilor vezicii biliare și bolilor de ficat. Ceaiul verde marocan îmbunătățește starea interioară, calmează spasmele musculare, gastrointestinale, migrenele, stările de nervi, vindecă insomnia și stările rele cauzate de stres, reglează ciclul menstrual, ajută în tratamentul gripei și al răcelii.

Această băutură este recomandată oricărei persoane, mai puțin femeilor gravide sau celor care alăptează