Main menu

header

578 8 1de Carmen Ciripoiu

Veșnic verde, risipind o mireasmă îmbietoare, despre mirt s-a auzit pentru prima dată în Grecia Antică, atunci când a fost asociat cu zeița frumuseții. Mai târziu a căpătat valențe biblice, fiind cunoscut ca simbol al biruinței asupra morții, dar și ca plantă de leac pentru diverse boli.

Oprește hemoragiile

În acest moment, specialiștii în terapii naturiste spun despre uleiul de mirt că este un excelent bactericid, fungicid și antiviral, cu un rol incredibil în vindecarea infecțiilor, dar și a diareii. De asemenea, uleiul curăță căile nazale, bronhiile și plămânii, înlăturând astfel tusea sau răceala. Uleiul de mirt este şi un excelent tonic nervos, care combate rapid stările de furie și ajută la alungarea stresului și a atacurilor de panică, fiind și un adjuvant de excepție în Alzheimer și Parkinson. Datorită mirosului său foarte plăcut, uleiul de mirt este utilizat și ca deodorant sau odorizant de cameră. Extern, uleiul de mirt este foarte bun pentru îngrijirea pielii și pentru tratarea acneei, coșurilor și hemoroizilor. Nu în ultimul rând, acesta are capacitatea de a opri hemoragiile, prin contractarea vaselor de sânge.

Stimulează pofta de mâncare

Fructele de mirt impulsionează funcțiile gastrice și ajută la digestie, dar sunt folosite și pentru stimularea poftei de mâncare. Se prepară o infuzie din 10 g frunze de mirt la un litru de apă clocotită, se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară. Se consumă două căni pe zi. Împotriva abceselor și a furunculelor se amestecă 10 g frunze de mirt cu un litru de apă clocotită și se lasă la fiert alte zece minute. În acest decoct se înmoaie o compresă sterilă, care se aplică pe zona afectată de două-trei ori pe zi. Pentru un efect maxim se folosește alternativ și o compresă înmuiată în ulei esențial de mirt diluat cu apă.

Pont. Uleiul de mirt este utilizat și ca apă de gură, pentru consolidarea gingiilor și a dinților.

Dacă este plantat în fiecare colţ al casei, mirtul aduce pace şi dragoste celor care locuiesc în ea