Main menu

header

578 7 1de Raluca Grințescu

Modesta nucă are mai multe substanţe nutritive decât carnea, laptele, ouăle, de aceea se recomandă în alimentaţia persoanelor cu distrofie alimentară, anemie, convalescenţă, epuizare nervoasă. Miezul de nucă se foloseşte fărâmițat bine, altfel, stomacul nu reuşeşte să-l digere. Având în vedere că nucile conţin proteine, este indicat să le consumaţi seara sau înainte de somn dacă dormiţi după masă, deoarece proteinele se asimilează mai bine când organismul se relaxează.

  • Creşterea imunităţii. Mai ales în cazul vârstnicilor şi al persoanelor istovite de o boală grea, se amestecă un pahar cu miez de nucă pisat, stafide şi caise uscate cu 300 g miere. Se consumă câte o lingură de trei ori pe zi, înainte de masă.
  • Întărirea organismului după boală sau în caz de oboseală cronică. Se consumă un amestec format din cantităţi egale de miez pisat, caşcaval ras şi stafide.
  • Eliminarea durerilor cardiace. Se consumă făină de nuci obţinută prin măcinare, amestecată cu stafide. Fără stafide, se bea cu apă de către bolnavii de colită şi de enterocolită.
  • Procese inflamatoare ale căilor urinare, cu urinări dese. Se administrează miez de nucă prăjit la grătar cu lemne, foarte bine pisat. Se ia cu apă.
  • Curăţarea vaselor sangvine.

Se toacă mărunt coaja uscată de la 14 nuci (neapărat 14!), se amestecă bine cu 500 ml ţuică, se lasă la macerat 70 de zile. Se bea câte o lingură dimineaţa, pe nemâncate. Leacul le e de folos şi persoanelor cu depuneri de săruri, cu tromboză, cu chisturi şi cu tumori, cu mastopatii fibromatoase.

  • Tratarea tusei. Se pisează patru nuci întregi (miezul şi coaja), se amestecă bine cu o lingură cu fructe uscate de soc. Se fierbe amestecul în 500 ml apă, pe foc mic, 15 minute. Se răceşte, se strecoară şi se amestecă bine cu o lingură cu miere. Se bea câte o lingură de trei ori pe zi, timp de șapte zile.
  • Ulcer stomacal. Se prepară un ceai din membranele (pereţii care despart miezul nucii) a patru-cinci nuci şi 250 ml apă clocotită. Se infuzează o oră în termos, se strecoară şi se bea câte o linguriţă dimineaţa sau înainte de culcare, pe nemâncate.
  • Diabet, colită, boli ale traiectului digestiv, tiroidoză, hipertensiune. Se tratează cu tinctură din membranele uscate. Acestea se pun într-un borcan de 500 ml, pe o treime a lui, tocate mărunt, apoi se umple borcanul cu ţuică şi se lasă la macerat 21 de zile. După stoarcere, se păstrează într-o sticluţă de culoare închisă. Se bea câte o lingură pusă în 100 ml apă, cu 30 de minute înainte de masă.
  • Glandă tiroidă. Problemele de tiroidă se ameliorează dacă, zilnic, se aplică pe gât, în zona tiroidei, patru-cinci straturi de frunze verzi, strivite puţin între degete. Se lasă șase-opt ore pe locul bolnav.

Infuzia, excelentă în cazul icterului

Frunzele de nuc prezintă o serie de proprietăţi care sunt benefice pentru organismul uman. Prin prepararea lor sub diverse forme se pot trata boli stomacale, intestinale, hepatice şi multe altele. Astfel, frunzele de nuc devin un panaceu pe care strămoşii noştri îl foloseau ori de câte ori aveau nevoie, şi astfel îşi menţineau calitatea superioară a vieţii până la adânci bătrâneţi.

Frunzele tinere ale nucului, preparate sub formă de infuzie, dintr-o linguriţă cu frunze uscate şi 200 ml apă clocotită, tratează cu succes diabetul zaharat. Această infuzie mai este benefică şi pentru diminuarea glicemiei, dar şi atunci când ficatul prezintă diverse afecţiuni precum icter. În tratamentul dermatozelor, furunculozelor, ulcerului varicos, pruritului, acneei juvenile sunt recomandate comprese cu decoct concentrat (trei linguri la 250 ml apă, cu fierbere 10 minute).

Tinctura, de folos în hipotonia stomacală

Din nucile verzi culese înainte de Sânziene, deci aproximativ pe la mijlocul lunii iunie (nucile trebuie să poată fi înţepate uşor), se prepară o tinctură care curăță stomacul, ficatul şi sângele şi înlătură hipotonia (lenevia) stomacală şi colita de putrefacţie. Această tinctură este, de asemenea, un remediu excelent contra sângelui îngroşat. Spălăturile, respectiv băile cu acest adaus, ajută în acnee, în erupţii purulente, în transpiraţia picioarelor şi în leucoree. Se clăteşte gura cu această infuzie în cazul stomatitei ulceroase, afecţiunilor gingiei, gâtului şi laringelui.

O infuzie concentrată din frunze de nuc, adăugată în apa de baie, vindecă degerăturile

Nu consumați cantităţi mari de miez de nucă. Doza recomandată este de patru-șapte nuci, altfel riscaţi să vă confruntaţi cu dureri de cap, spasme stomacale, constipaţie

Prin masaj se activează podoaba capilară

Şi în cazul unei căderi masive de păr se poate ajunge la rezultate bune, masându-se mult pielea capului cu ulei de nucă. Este un produs natural excepţional şi împotriva păduchilor de cap. Frunzele proaspete alungă şi alte insecte nedorite. O alternativă des utilizată de reprezentantele sexului frumos împotriva căderii părului este infuzia cu frunze de nuc. Datorită substanţelor active pe care frunzele le conţin (ulei volatil, vitamina C, minerale, juglonă, tirozină), infuzia regenerează părul şi îl ajută să devină mai bogat şi mai sănătos. Ea mai poate fi folosită şi pentru a căpăta părul o nuanţă arămie şi strălucitoare. Infuzia se pregăteşte din 500 g frunze la 1-2 litri de apă, se adaugă în apa de baie sau se foloseşte pentru clătirea părului.