Main menu

header

579 9 2de Raluca Grințescu

Praf, transpiraţie, polen, aer uscat, soare sau vânt... ochii noştri trebuie să facă faţă unor factori de mediu nu tocmai prietenoşi. Când aceştia devin foarte agresivi, apar reacţii inflamatorii la nivelul ochilor. Există remedii naturiste pentru ochi roşii, dar trebuie folosite numai după ce medicul oftalmolog exclude o cauză gravă a inflamaţiei oculare.

Alarmă şi de la un fir de nisip

Deşi este protejat de pleoape, ochiul rămâne un organ sensibil, expus infecţiilor sau alergiilor. Ochiul poate deveni roşu, lăcrimează, ustură, provoacă mâncărimi, nu suportă lumina... Aceste simptome sunt comune pentru majoritatea patologiilor oculare curente. De ce? Pe suprafaţa oculară există filmul lacrimal, un lichid complex care protejează ochiul şi hrăneşte corneea. Or, este de ajuns un fir de nisip pentru ca această barieră protectoare să intre în alarmă, iar ochiul să se înroşească şi să lăcrimeze. Mai mult decât atât, chiar şi particulele invizibile - bacterii, virusuri, alergeni, odată ajunse la nivelul filmului lacrimal, pot declanşa reacţii inflamatorii. Dar dacă pentru firul de nisip vă puteți descurca singuri să îl scoateți şi să calmați disconfortul, în schimb, în cazul infecţiilor virale, bacteriene sau al alergiilor oculare trebuie să vă adresați unui oftalmolog pentru tratament corect. Există însă și câteva remedii naturiste pentru ochi roşii.

Iritaţiile oculare trec cu macerat de „floarea-ochilor”

Silurul este o plantă cu flori care seamănă cu ochii şi este folosită de sute de ani ca tratament pentru iritaţiile oculare. Din această plantă, supranumită „floarea-ochilor”, se prepară o infuzie dintr-o lingură cu plantă la 250 ml apă clocotită, care poate fi folosită atât intern, cât şi extern, cu ajutorul compreselor. O altă utilizare a silurului este maceratul la rece. Se pun două linguriţe cu pulbere de plantă uscată la macerat în jumătate de pahar cu apă, se lasă de seara până dimineaţa, apoi se filtrează. Planta ce rămâne după strecurat se infuzează cu o jumătate de pahar cu apă. Se combină cele două preparate, obţinându-se un pahar cu soluţie, în care se umezesc comprese sterile şi se aplică pe pleoape de câteva ori pe zi.

Ceaiuri din plante

În funcţie de cauzele care duc la înroşirea ochilor, se pot prepara diverse infuzii din plante, astfel:

  • pentru conjunctivită neinfecţioasă: folosiți silur, turiţă-mare, seminţe de fenicul, gălbenele, flori de soc, muşeţel, petale de trandafir, frunze de zmeur;
  • pentru alergie: silur, turiţă-mare, frunze de zmeur, gălbenele, muşeţel;
  • sindrom de ochi uscat sau ochi obosiţi: silur, frunze de zmeur, gălbenele, lumânărică, muşeţel.

Cum se prepară? Se fierb la foc mic 15 g ierburi (în combinaţia menţionată anterior) în 600 ml apă, timp de aproximativ zece minute. Infuzia obţinută se strecoară foarte bine printr-o sită de ceai şi tifon, pentru a îndepărta toate particulele de plante. După ce se răceşte, preparatul se aplică prin comprese la nivelul ochilor.

PONT. Compresele cu albăstrele sunt și ele bune în tratamentul ochilor roșii. Lăsați la infuzat două lingurițe cu flori în 250 ml apă clocotită. După ce s-a răcit, aplicați comprese de cinci ori pe zi la început, iar apoi de cel puțin două ori pe zi, până dispare roșeața.

Faceţi decoct din rădăcină de pătrunjel dacă lăcrimaţi excesiv

Dacă lăcrimați excesiv, preparați-vă un decoct din 10 g rădăcină mărunțită de pătrunjel în 250 ml apă. Fierbeți soluția timp de 15 minute și folo- siți-o sub formă de comprese sau de spălături, de două ori pe zi, până lăcrimarea dispare. O altă variantă ar fi să lăsați la infuzat o linguriță cu frunze de mesteacăn uscate timp de zece minute în 250 ml apă clocotită. Puteți bea trei căni pe zi.