Main menu

header

579 7 1de Dana Purgaru

Spilcuța este o plantă medicinală apreciată din cele mai vechi timpuri, fiind cultivată și folosită în Antichitate în special contra durerilor de cap și a celor menstruale.

Îmbunătățește circulația sângelui către creier

Spilcuța, originară din Anatolia, poate fi găsită în multe grădini vechi, și este cultivată de multe ori pentru rolul său ornamental. Ea crește ca un arbust de până la 50 cm înălțime și se răspândește foarte repede, acoperind o zonă întinsă în câțiva ani. Frunzele ei au aromă de citrice, iar florile seamănă cu margaretele, așadar este o încântare în orice grădiniță. Puțină lume știe însă că această plantă, cunoscută și sub numele de iarba-fetei, ce pare a fi rudă apropiată cu mușețelul, are și rol medicinal. Părțile aeriene ale plantei reprezintă unul dintre cele mai vechi remedii naturiste folosite pentru durerile de cap, dar și pentru cele menstruale și cele specifice artritei. Aceste proprietăți se datorează faptului că spilcuța acționează ca un analgezic natural, ce are marele dar de a relaxa vasele de sânge și de a îmbunătăți circulația sângelui către creier. Spilcuța conține o multitudine de substanțe benefice pentru combaterea proceselor din organism responsabile de apariția migrenelor, dintre acestea, cea mai cunoscută fiind partenolidul.

Bună și pentru neplăceri artritice

Procedeul de întrebuințare a spilcuței este extrem de simplu: în combaterea durerilor de cap se mestecă îndelung o frunză proaspătă. În cazul în care nu există la îndemână, se pot folosi tablete sau capsule pe bază de spilcuță. Este bine de știut că această plantă acționează eficient și ca laxativ și ca remediu contra balonărilor repetate, însă este indicat să nu se abuzeze de proprietățile sale. Din părțile aeriene ale plantei se poate prepara și ceai, acesta ajutând la scăderea febrei, dar și la crampele menstruale. De asemenea, florile infuzate se aplică pe corp pentru a calma durerile de cap și inflamațiile produse de artrită. Cu acest ceai se pot face și băi locale la picioare în cazul în care acestea sunt umflate, cum se poate întâmpla seara, după o zi grea de muncă. Există și tinctură de spilcuță, potrivită pentru tratarea artritei sau a psoriazisului. În acest sens se iau câte 20 de picături de patru ori pe zi.

Copiii, femeile însărcinate și cele care alăptează, dar și persoanele care în următoarele două săptămâni vor suferi o intervenție chirurgicală trebuie să evite spilcuța