Main menu

header

580 8 1de Carmen Ciripoiu

Bolile de ficat au devenit, spun specialiştii, noua provocare a secolului. Ce alimente trebuie consumate pentru ca ficatul să fie protejat? De ce apare ficatul gras? Cum se transmit hepatitele în România şi ce este de făcut pentru a le preveni şi a le trata aflaţi dintr-un interviu cu fitoterapeutul Mihai Apostol (medalion; poate fi contactat la numărul de telefon 0723.642.322).

„Pentru steatoza hepatică recomand ceaiul de armurariu”

- Ficatul este considerat un organ tăcut, care nu produce simptome evidente. Cu toate acestea, există câteva semnale care indică apariţia unei afecţiuni. Care sunt semnele care arată anumite probleme la ficat?

- În medicina orientală se consideră că ficatul este cel care furnizează energie întregului organism, astfel că sănătatea noastră depinde de sănătatea lui. Încetinirea funcţiilor ficatului nu este însă resimţită de noi, de aceea se mai spune că este un organ tăcut. Totuşi, sunt unele semne care pot indica o încărcare a acestui organ: uşoare dureri în partea dreaptă, sub diafragmă, cu radierea durerii în spate, spre coloana vertebrală, stare de balonare, flatulenţă, un nivel al colesterolului şi trigliceridelor mai crescut, pete, aluniţe sau negi (pielea preia din funcţiile de drenare ale ficatului, rinichilor sau plămânilor), pete maronii în jurul foliculilor firelor de păr sau în zona ochilor, oboseală accentuată, lipsa poftei de mâncare, senzația de ochi uscaţi, miopia, rigiditatea tendoanelor.

- Steatoza hepatică este cea mai comună boală a ficatului? La ce tip de pacienţi poate apărea? Ce scheme de tratament naturist recomandaţi?

- Da, este adevărat. Consumul de alcool, combinarea necorespunzătoare a alimentelor sau stresul sunt principalele cauze care duc la creşterea concentraţiei de acizi graşi la nivelul ţesutului hepatic. Steatoza hepatică nu este altceva decât o încărcare cu grăsime a ficatului. Boala poate apărea la orice persoană şi, din păcate, la vârste din ce în ce mai fragede, ca urmare a consumării de produse fast-food şi a consumului exagerat de zahăr. Pentru a preveni această afecţiune este important să se adopte un regim de viaţă echilibrat, cu mişcare minimum 30 de minute zilnic, consumul a cât mai multe lichide (apă sau ceaiuri din plante medicinale) şi opt-nouă ore de odihnă zilnic. În ceea ce priveşte tratamentul naturist, cele mai bune sunt ceaiurile sau extractele apoase. Recomand ceaiul de armurariu consumat cu 15-30 de minute înainte de masă, o cană cu infuzie de plantă (o linguriţă cu seminţe de armurariu proaspăt măcinate, la 250 ml apă). De asemenea, dimineaţa, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă, se administrează, înghiţitură cu înghiţitură, infuzie de pedicuţă obţinută dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă, timp de minimum două săptămâni.

„Întrebuinţaţi uleiuri crude presate la rece”

580 8 2- Avem în România un număr foarte mare de persoane infectate cu virusurile hepatitelor B şi C, iar riscuri sunt în continuare. Cum se transmit, din moment ce ni se spune că transfuziile de sânge sunt relativ sigure? Ce remedii oferă natura în acest sens?

- Riscurile apar în cazul „micilor acte medicale banale”, prin administrarea intravenoasă a drogurilor cu folosirea aceluiaşi instrumentar, utilizarea unor instrumentare cosmetice perforante nesterile (tatuaje, acupunctură, manichiură, piercing etc.) sau vagabondaj sexual. Virusul hepatitei B se transmite ereditar şi sexual. Dacă hepatita A se poate vindeca în câteva zile, pentru hepatita B e nevoie de şase-opt luni, iar hepatita C dispare în mai mult de un an. Este nevoie de un regim alimentar şi de viaţă strict, fără excese culinare, consum de tutun sau de alcool şi multă hidratare. Se consumă uleiuri crude presate la rece, legume fierte, sucuri de legume sau de fructe. Este foarte important să ne asigurăm necesarul zilnic de calciu. Se folosesc plante care să stimuleze secreţia naturală de interferon (lemn-dulce - 1/2 linguriţă administrată sublingual pe stomacul gol, apoi înghiţită după câteva minute cu puţină apă, de patru ori pe zi, în cure de două săptămâni, cu o săptămână pauză), să refacă celula hepatică (rostopască, anghinare, armurariu), să dreneze eficient toxinele (suc de morcov, păpădie și lăptucă). Păpădia (frunze şi rădăcină) ajută la refacerea celulei hepatice, previne fibrozarea ficatului şi blochează înmulţirea virusurilor hepatice. Foarte utile sunt şi extractele din muguri de rozmarin sau de ienupăr.

- Poate conduce stresul la apariţia unei boli grave de ficat?

- Stresul afectează întregul organism, dar cu precădere ficatul. Un ficat curat, care funcţionează optim dă capacitatea de a face planuri, de a fi hotărâţi, de a avea atitudini creative. Un ficat obosit cauzează sentimente de mânie, frustrare, furie, emoţii ce consumă şi mai mult din energia acestuia şi a întregului corp, îngreunându-i funcţiile.

„Aplicaţi comprese cu ulei de ricin pentru detoxifiere”

- Este ciroza hepatică stadiul final al bolilor hepatice? Se poate ţine în frâu cu tratamente naturiste? Care sunt cele mai bune remedii?

- În cazul cirozei hepatice se produce fibrozarea ţesutului hepatic, iar prin netratare sau tratare inadecvată a acestei afecţiuni, acesta este înlocuit treptat de ţesutul fibrotic, ceea ce duce la incapacitatea ficatului de a mai drena toxinele din organism. O schemă de tratament excepţională este următoarea: 3 g extract apos de ridiche neagră, 3 g extract apos de rădăcină, frunze şi flori de păpădie, 2 g extract de fumăriţă, 1 g turmeric, 1 g extract de anghinare, 1 g suc de lămâie, 20 de picături de extract glicerinic de rozmarin, 10 picături de extract glicerinic de mesteacăn, 10 picături de extract glicerinic de ienupăr. Se amestecă şi se consumă jumătate din cantitate dimineaţa şi cealaltă jumătate seara, cu 30 de minute înainte de masă. Cura durează 21 de zile, cu şapte zile pauză, timp de trei luni.

- Cum apare ficatul gras? Cu ce leacuri ne ajută natura?

- Lipsa unui stil de viaţă sănătos, abuzul alimentar sau de alcool, stresul, lipsa timpilor de odihnă, deshidratarea duc la încărcarea excesivă a ficatului cu grăsime. Compresele cu ulei de ricin se recomandă pentru detoxifierea ficatului. Se pune compresa călduţă în zona ficatului şi se ţine minimum 30 de minute. În fiecare zi se beau 250 ml suc făcut din sfeclă roşie, morcov, rădăcină de pătrunjel, ridichie neagră, ţelină şi mere, care ajută la detoxifiere, protejarea ficatului de agenţii externi şi întăreşte sistemul imunitar.

Steatoza hepatică este întâlnită şi în rândul vegetarienilor, ceea ce arată că acizii graşi sunt produşi de corpul uman ca mijloc de protecţie celulară în caz de stres

„Curăţaţi colonul cu suc de lămâie sau cu suc proaspăt de mere“

580 8 3- Se spune că ficatul se regenerează. Ce sfaturi oferiţi în acest sens?

- Cea mai bună metodă de tratament este prevenţia. Recomand cure de dezintoxicare a ficatului de două ori pe an, în fiecare primăvară şi toamnă, cu plante precum păpădie, anghinare, ridiche neagră, turmeric, suc de lămâie, mesteacăn, rozmarin, ienupăr, fumăriţă, armurariu, rostopască. Înainte de începerea unei cure se curăţă colonul timp de una-patru săptămâni (clismele, sucul de lămâie sau sucul proaspăt de mere sunt foarte eficiente), pentru a elimina eficient toxinele din corp şi a evita reabsorbţia lor şi o nouă intoxicare.