Main menu

header

580 7 2de Carmen Ciripoiu

„Purifică-mă cu isop și voi fi curat, spală-mă și voi deveni mai alb ca zăpada” (Psalmii), este un lucru adevărat, deoarece aroma proaspătă a acestei plante are un efect purificator asupra psihicului. Și tot isopul este o plantă vindecătoare în multe boli organice.

Maceratul vindecă arsurile

Suferiți de arsuri la stomac sau de gaze intestinale? Maceratul de isop poate face adevărate minuni. Se consumă două-trei pahare pe parcursul unei zile, înainte de mesele principale și imediat după acestea. Tratamentul este foarte bun și pentru gastrită. Maceratul se prepară astfel: se pune o linguriță cu plantă mărunțită într-un pahar cu apă și se lasă la macerat, la temperatura camerei, de seara până dimineața, apoi se filtrează. În caz de bronșită sau astm se recomandă o jumătate de linguriță rasă cu pulbere de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul durează două săptămâni și are efecte infecțioase foarte puternice. Pulberea se obține prin măcinarea părților aeriene ale plantei, urmată de o cernere prin sita fină, pentru îndepărtarea resturilor nemăcinate. Împotriva balonării se administrează un sfert de linguriță cu pulbere înainte de masă.

Indicat în caz de oboseală

În cazul depresiilor, asteniilor sau nevrozelor astenice se consumă zilnic o jumătate de litru de macerat de isop îndulcit cu miere. Tratamentul durează trei săptămâni și elimină gândurile negre. Isopul le este de mare ajutor și persoanelor care suferă de schizofrenie. În acest caz se consumă macerat la rece, în cure de două săptămâni, cu o săptămână de pauză. În boala hepatică și în cancer se administrează un sfert de pahar cu macerat la rece. Ceaiul de isop are o acțiune remarcabilă asupra psihicului și o gamă largă de utilizări în anorexie psihică, isterie, epilepsie, redând apetitul și tonusul. Ceaiul este recomandat pentru hipertensiune arterială, hipotensiune arterială, fragilitate capilară, isterie, oboseală, oboseală cronică, intoxicație (inclusiv alcoolică) severă, protecţia ficatului, herpes, arsuri ușoare, mâncărimi ale pielii în dermatoze, leucoree cu mâncărimi, bronșită acută și cronică, bronșită catarală, bronșită astmatiformă, amigdalită, astm, febră, gripă, guturai. Mod de preparare: se toarnă într-o cană apă clocotită peste o linguriță cu plantă. Se acoperă zece minute, apoi se strecoară. Se consumă două-trei căni pe zi, la temperatura camerei.

În cazul persoanelor care suferă de epilepsie, nu se vor administra mai mult de 2 g isop pe zi. În acest caz, un tratament cu isop nu durează mai mult de două săptămâni, cu o săptămână de pauză. În cazul bolilor respiratorii, isopul nu va fi folosit în fazele congestive extreme