Main menu

header

581 10 2de Dana Purgaru

Gustoasă și mai ales foarte hrănitoare, lintea (Lens culinaris) este consumată din timpuri străvechi, în care pentru unele popoare aceste boabe erau aliment de bază. Și asta se datora tocmai faptului că era ușor de cultivat, foarte sățioasă și plină de nutrienți ce asigurau energia necesară peste zi.

Plină de nutrienți, săracă în grăsimi

Originară din Asia Centrală, lintea este de mai multe varietăți, ale căror semințe diferă atât din punct de vedere al culorii (portocaliu, roșu, verde, verde închis, maro), cât și al dimensiunii și al timpului de fierbere. Dintre acestea, cel mai indicate pentru alimentație sunt lintea verde și cea roșie, care își păstrează cel mai bine forma și proprietățile după fierbere. Aceasta este o sursă importantă de antioxidanți, compușii care apără celulele organismului de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariția afecțiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer și a altor boli asociate îmbătrânirii. În plus, aceste boabe au un conținut ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor, proteină și un procent foarte scăzut de grăsimi. Așadar, o mulțime de proprietăți nutritive valoroase. Lintea se remarcă în special prin vitaminele din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 și B9), dar conține și vitaminele A, C, E, K, cupru, carbohidrați, calciu, seleniu, zinc, acizi grași Omega 3 și Omega 6.

Menține sănătatea colonului

Fibrele solubile din linte pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin acțiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sânge. Tot fibrele solubile pot ajuta la un control mai bun al diabetului de tip II, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente. La rândul lor, fibrele insolubile sunt eficiente în combaterea constipației. Consumul de linte previne tulburările digestive și sindromul de colon iritabil. Contribuția adusă de linte la sănătatea inimii nu constă doar în fibre, dar și în cantități semnificative de acid folic și magneziu. În plus, această leguminoasă menține sănătatea oaselor și a dinților și contribuie la dezvoltarea și regenerarea țesuturilor, la stabilizarea pH-ului sangvin.

Încetinește progresia bolii Alzheimer

Fierul pe care-l conține lintea este esențial pentru transportul oxigenului în organism și pentru formarea globulelor roșii în sânge. Zincul intră în reacțiile imunitare și accelerează cicatrizarea rănilor. Magneziul intră în acțiunile enzimatice și întărește sistemul imunitar. De asemenea, aceste boabe gustoase cresc rezistența fizică la efort și reprezintă o sursă de energie pentru organism. E bine de știut că un consum crescut de linte este recomandat pentru combaterea insomniei și în tratamentul postoperatoriu. Totodată, s-a demonstrat științific că încetinește progresia bolii Alzheimer, ajută la dezvoltarea memoriei și la creșterea capacității de atenție și de memorare. Datorită conținutului bogat în fier, lintea combate anemia și alungă momentele de oboseală și de stres.

Lintea nu conţine colesterol, iar 100 g nu au decât 110-160 kcal

Boabele de linte sunt o opțiune alimentară preferată de populațiile cu tradiție vegetariană, deoarece asigură necesarul de proteine