Main menu

header

581 9 1de Raluca Grințescu

Uleiul de mentă este un leac parfumat pentru o sumedenie de boli și de simptome, de la afecțiuni respiratorii și dureri de cap până la febră, indigestie sau spasme intestinale. Uleiul de mentă conține mentol și multe alte substanțe mentolate, care pot ameliora durerea și care fac, de altfel, baza a numeroase produse de îngrijire: săpunuri, șampoane, paste de dinți, gumă de mestecat, ceaiuri, înghețată sau chiar țigări.

Conține minerale

Menta este o plantă aromată nativă din Europa, cunoscută din vremuri vechi ca leac medicinal și denumită de-a lungul timpului cel mai vechi medicament natural din lume. Uleiul de mentă este o sursă impresionantă de numeroase minerale și substanțe nutritive, inclusiv calciu, fier, magneziu, acid folic, potasiu, mangan și cupru. Conține, de asemenea, vitaminele A, C și acizii grași Omega 3.

Luptă cu stresul

Uleiul de mentă, ca multe alte uleiuri esențiale, are capacitatea de a combate stresul, depresia, surmenajul psihic, anxietatea, datorită naturii sale răcoritoare. În plus, uleiul de mentă stimulează activitatea mentală, limpezește mintea și crește capacitatea de concentrare atunci când apar sarcini cognitive. Tot uleiul de mentă crește imunitatea la persoanele suferinde de anumite boli. Are efecte antivirale, antibacteriene și antifungice puternice, ceea ce îl face util pentru multe tratamente alternative. Conține camfor, mentol și carvacrol, substanțe rezistente la tulpini bacteriene periculoase cum ar fi E.coli, Salmonella sau infecții cu stafilococi.

Elimină gazele în exces

Mentolul din uleiul de mentă ajută la curățarea tractului respirator, fără efecte secundare. Este, de asemenea, un antispastic și un expectorant eficient, de aceea este folosit instant, temporar, pentru ameliorarea problemelor respiratorii care pot să apară în caz de astm, bronșită, sinuzită, răceli, tuse sau congestie nazală.

Uleiul de mentă este un ajutor rapid pentru persoanele care suferă de episoade de indigestie. Se pun câteva picături de ulei de mentă într-un pahar cu apă și se bea după masă, de mai multe ori pe zi. Are proprietăți digestive eficiente și, datorită efectelor carminative, ajută la eliminarea excesului de gaze. Uleiul de mentă este și un tonic digestiv pentru cei care nu au poftă de mâncare. Poate fi administrat în caz de greață, rău de mișcare sau stomac deranjat. În combinație cu uleiul de chimen, uleiul de mentă poate fi folosit în tratamentul psoriazisului. Mai are marele dar de a relaxa musculatura netedă a tractului gastrointestinal, ceea ce poate contribui la remedierea sindromului de colon iritabil, o afecțiune populară, care se mani- festă prin dureri și disconfort abdominale.

Numit şi agent frigorific

Uleiul de mentă este adesea numit agent frigorific, deoarece poate reduce febra și poate oferi o senzație de răcorire asupra zonei dureroase. În caz de rănire, se aplică topic ulei de mentă pentru a reduce inflamația și elimină riscul de infecții. Extern, se poate aplica și pentru durerile reumatice. Pentru a reduce rapid migrenele se aplică pur și simplu ulei de mentă direct pe frunte, într-o formă diluată. Inhalarea vaporilor de mentă elimină efectele de greață și durerile de cap. La unele persoane, efectele de eliberare se simt după un sfert de oră de la aplicarea uleiului. Uleiul de mentă este folosit în mod tradițional la tratarea infecțiilor urinare, datorită multiplelor calități antibacteriene. Acesta este motivul de bază care ajută la reducerea efectelor și frecvenței infecțiilor tractului urinar.

Oxigenează creierul

Atunci când vaporii uleiului de mentă ating sfârșitul terminațiilor nervoase olfactive se înregistrează o ridicare aproape instantanee a pulsului și circulației sangvine. Efectul de stimulare a circulației sângelui ajută la oxigenarea organelor corpului și la creșterea ratei metabolismului, precum și la oxigenarea creierului. Acest lucru înseamnă dezvoltarea funcției cognitive și protecție împotriva bolilor degenerative neuronale cum ar fi Alzheimer. Creșterea circulației sângelui poate preveni complicații la bolnavii cu diabet zaharat, care au deja un risc scăzut din cauza dezechilibrelor nivelului de glucoză.

Alungă mătreața

Uleiul de mentă a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru eliminarea mătreții și a păduchilor. Are efecte antiseptice, de regenerare și de stimulare, calmând astfel pielea capului în caz de iritație și uscăciune, poate activa creșterea părului la persoanele cu chelie. De asemenea, creșterea circulației sângelui la nivelul scalpului ajută la creșterea sănătoasă a părului. Mentolul din ulei hrănește pielea obosită și îmbunătățește textura pielii tenului gras. Proprietățile antifungice ale uleiului de mentă reduc riscul de infecții și ciuperci la unghii.

Atenție! Nu este recomandat femeilor însărcinate sau copiilor sub 1 an. Poate da reacții alergice, dureri de cap sau arsuri la stomac!

Uleiul de mentă s-a dovedit eficient ca agent antiviral, care poate reduce riscul de infecții herpetice și foarte recurente

Uleiul de mentă se asociază bine cu uleiul de eucalipt, lămâie, rozmarin sau maghiran

Reţetă de preparat acasă

Vă oferim o reţetă pe care puteţi să o pregătiţi în locuinţa dumneavoastră. Se toacă mărunt patru linguri cu frunze uscate de mentă și se amestecă bine cu 250 ml ulei de floarea-soarelui. Preparatul se lasă la macerat timp de 21 de zile la loc călduros, apoi se filtrează și se păstrează în sticle de culoare închisă. Acest ulei de mentă poate fi folosit extern sub formă de:

  • Inhalații - se adaugă trei-patru picături de ulei de mentă într-un vas cu un litru de apă clocotită;
  • Comprese - se adaugă două picături de ulei de mentă într-un vas cu 500 ml apă fierbinte și se aplică pe piele cu o bucată de pânză sau de tifon. Se leagă cu o folie de plastic și se pune deasupra un prosop. Se ține 20 de minute, apoi se înlocuiește. Procedeul se face de două ori pe zi;
  • Masaj - câte patru-șase picături de ulei de mentă amestecate cu 10 ml ulei de măsline. Nu se spală pielea după timp de şase-opt ore;
  • Baie - se amestecă patru-șase picături de ulei de mentă cu două linguri cu ulei de bază și două-trei linguri cu lapte degresat. Se adaugă în apa din cadă înainte de a efectua baia.