Main menu

header

587 8 1de Carmen Ciripoiu

A fost descoperit de omul de ştiinţă german Hermann Emil Fisher în secolul al XIX-lea, realizările sale în biochimie fiind premiate în anul 1902 cu un Premiu Nobel. Nu e foarte cunoscut în România, dar extrem de benefic pentru sănătate. Ce este zahărul de mesteacăn și ce virtuți terapeutice incredibile are, aflați de la fitoterapeutul Gabriela Trandafir (foto; număr de telefon: 0770.207.703).

„La fel de dulce precum zaharoza”

- În zilele noastre, consumul constant de zahăr duce la creșteri dramatice ale glicemiei și ale diabetului. De ce să alegem zahărul de mesteacăn? Ce proprietăți are acesta?

- Zahărul de mesteacăn, cunoscut și sub denumirea de xylitol, constituie cea mai bună alternativă naturală a zahărului. Nu este un înlocuitor artificial, ci un carbohidrat cu o structură cristalizată, un compus ce se găsește în fibrele multor fructe, legume, cereale sau în scoarța unor copaci. Cel mai adesea se extrage din scoarța de mesteacăn, seva acestui arbore fiind considerată un adevărat elixir pentru sănătate. Xylitolul este la fel de dulce precum zaharoza. Se poate folosi pentru a îndulci cafeaua, ceaiul, fructele sau se poate folosi cu succes la dulcețuri sau la prepararea prăjiturilor. Nu caramelizează.

- Cât de bine este procesat de organism?

- Zahărul de mesteacăn este ușor alcalin, având un impact benefic asupra tubului digestiv. Acesta îmbunătățește activitatea intestinului într-un mod natural, contribuind la evacuarea fibrelor și la susținerea funcției de detoxifiere a organismului. Este absorbit încet și utilizat doar parțial de corpul uman: în proporție de 25% ajunge în intestinul subțire, transformându-se mai apoi în glucoză, iar diferența de 75% rămâne nedigerată, fiind transformată în acid gras de flora intestinală din care ficatul obține energie.

„Este cel mai potrivit îndulcitor din punct de vedere al sănătății dinților”

587 8 2- Consumul de zahăr de mesteacăn afectează dantura și determină apariția cariilor?

- Cercetările clinice sistematice de peste 35 de ani certifică faptul că xylitolul este cel mai potrivit îndulcitor din punct de vedere al sănătății dinților, iar succesul se datorează structurii sale cu cinci atomi de carbon. Drept urmare, bacteriile din cavitatea bucală nu pot intra în reacție cu aceștia. De asemenea, nu se permite aderarea plăcii la dinți, oprind astfel demineralizarea dinților.

- Hrănește zahărul de mesteacăn candida, așa cum face și cel obișnuit?

- Zahărul de mesteacăn se dovedește eficace pentru inhibarea Candidei Albicans, datorită pH-ului său alcalin. Acest zahăr nu oferă niciun tip de nutrient bacteriilor, astfel că acestea nu-l pot descompune.

„Susține absorbția vitaminei B”

- Ce legătură există între zahărul de mesteacăn și elasticitatea pielii?

- Acesta are niște proprietăți nutritive incredibile pentru piele și contribuie la creșterea producției de colagen. Tot zahărul de mesteacăn susține absorbția vitaminei B, cunoscută pentru capacitatea de îmbunătățire a pielii, părului și, nu în ultimul rând, a unghiilor.

- Experimentele au arătat că este excepțional pentru diabetici...

- Xylitolul are indicele glicemic 7, în timp ce zahărul alb are 85, iar mierea 60. Alcoolul din acest zahăr nu are impact asupra insulinei, ceea ce îl face sigur pentru diabetici. În plus, indicele glicemic foarte scăzut ajută nu numai la păstrarea în limite normale a glicemiei, ci și la reglarea senzației de foame și ajută în problemele legate de obezitate.

„Poate fi introdus în alimentația bebelușilor”

- Se știe că zahărul alb favorizează și apariția pietrelor la rinichi. Persoanele care suferă de calculi pot opta pentru zahărul de mesteacăn?

- Absolut. Acesta reduce acumularea fluidelor în corp, purifică sângele, scade colesterolul, menține balanța acido-bazică, protejează împotriva formării calculilor, favorizează eliminarea apei pe cale urinară, este suport pentru reducerea procesului inflamator, protejează împotriva edemelor consecutive procesului inflamator, ajută la eliminarea bacteriilor patogene din tractul urinar, stimulează diureza, reduce acidul uric și edemele cauzate de insuficiența circulatorie. Capsulele cu zahăr de mesteacăn se recomandă ca adjuvant în afecţiuni renale (calculi, sindrom azotemic, uremie), edeme cardio-renale, reumatism, gută, hipercolesterolemie, eczeme, urticarie. Doza zilnică recomandată este de 3 x 2 capsule/zi.

- Poate fi consumat și de cei mici?

- Poate fi folosit în alimentație în același mod în care folosim zahărul granulat din trestie, cocos sau sfeclă. Este indicat să fie introdus în alimentația bebelușilor după vârsta de 1 an, la recomandarea unui medic pediatru. De regulă, se începe cu cantități mici, care cresc treptat.

- Există contraindicații la folosirea zahărului de mesteacăn?

- În primele zile de la administrare, consumat în cantități mari, poate avea un efect laxativ. Deși nu prezintă absolut niciun pericol pentru sănătate, totuși, consumul de xylitol poate pune în pericol viaţa animalelor dacă acestea înghit mai mult de 100 miligrame/kg/corp.

Zahărul de mesteacăn are cu 40% mai puține calorii decât zahărul obișnuit şi contribuie la reducerea apetitului și la întârzierea senzației de foame

„Tinctura este un excelent tonic capilar“

587 8 3- Cât de folositoare este tinctura de mesteacăn pentru sănătate?

- Tinctura de mesteacăn este o soluție hidroalcoolic, obținută prin preparare la rece din frunzele plantei Betula Pendulta, fiind utilizată în medicina tradițională datorită proprietăților sale diuretice. Aceasta elimină acidul uric, dizolvă calculii, este antibacteriană, diaforetică, febrifugă, hipocolesterolemiantă, antiinflamatoare. Extern este antiseptică, un excelent tonic capilar, stimu- lând creșterea rapidă a părului. Datorită conținutului de alcool, nu se recomandă administrarea în hepatite virale, toxice și metabolice, steatoză hepatică, ciroză hepatică, sarcină și alăptare. De asemenea, se administrează cu prudență persoanelor cu gastrită hiperacidă și ulcer gastric și duodenal.