Main menu

header

587 6 1de Raluca Grințescu

Prin nevroză isterică se înţelege o tulburare nevrotică ce este caracterizată printr-o multitudine de simptome fizice şi psihice. Aceasta începe încă de la pubertate, dar poate debuta şi la începutul perioadei adulte. Se întâlneşte cu preponderenţă la femei, dar poate apărea şi la bărbaţi. Simptomele acestei boli sunt: atrofie şi paralizie a unor grupe de muşchi, mişcări şi crampe anormale, tulburări motorii, percepere modificată a senzaţiilor. Tulburările motrice şi senzoriale sunt localizate la nivelul membrelor. Ca urmare, bolnavul poate fi afectat de orbire, surditate, nutenie isterică, dar şi de modificări ale conştiinţei, amnezia isterică fiind cea mai gravă.

Poate apărea în urma unui conflict sentimental

În Evul Mediu, astfel de persoane bolnave, care se aflau într-o stare de totală relaxare, erau considerate posesoare de puteri demonice. Dacă nu reacţionau la proba arderii cu fierul înroşit, erau condamnate la moarte şi arse pe rug. Nu de puţine ori, crizele izbucneau în masă. O criză de isterie apare în circumstanţe psihoemoţionale deosebite: certuri, conflicte sentimentale. După criză, bolnavul îşi reia activitatea, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. În Antichitate, isteria era considerată o suferinţă specifică femeii, ea fiind cauzată de îmbolnăvirea organelor genitale. De aici şi numele de isterie (hustera în limba greacă înseamnă uter). După ce multe secole isteria a trecut în rândul bolilor mintale, Freud a încadrat-o în grupul nevrozelor.

Infuziile, binefăcătoare

Pentru tratarea isteriei se recomandă a se bea în cursul zilei trei ceşti cu ceai cald din următorul amestec de plante: rădăcini de valeriană (Valeriana officinalis), rizomi de genţiană (Gentiana lutea), frunze de rotunjoară (Glechoma hederacea), frunze şi flori de levănţică (Lavandula spica), frunze de roiniță (Melissa officinalis), frunze de virnant (Ruta graveolens).

Angelica

Angelica este o plantă extrem de bună pentru tratarea bolnavilor cu afecțiuni ale sistemului nervos (isterie, stări depresive, astenie, afecțiuni psihomotorii). Uleiul volatil din semințele de angelică este un excelent excitant cerebral. Se recomandă o cură de minimum 30 de zile cu macerat de angelică (trei căni pe zi), obținut din 2-5 g rădăcină sau semințe măcinate, care se lasă de seara până dimineața în 250 ml apă. Dimineaţa se filtrează și se adaugă două lingurițe cu pulbere de pelin și două lingurițe cu mentă. Se amestecă bine și se bea.

Germaniu

Germaniul a fost remarcat pentru rezultatele bune obținute în cazul isteriilor, depresiilor, a psihozelor maniaco-depresive. Pentru a crește concentrația acestui mineral în organism folosiți remedii naturiste pe bază de alge de tip Chlorella, tătăneasă, ginseng, usturoi și ciuperci Reishi. Se mai recomandă și uleiurile de levănțică (patru-cinci picături de două-trei ori pe zi), busuioc, rozmarin sau maghiran, care au efect sedativ.

Jatamansi

Planta indiană Jatamansi este folosită în medicina tradițională locală pentru a trata instabilitatea mintală, insomnia și problemele de memorie. Ea are efecte asupra sistemului nervos central, fiind de mare folos în epilepsie, isterie și convulsii. Planta reduce, de asemenea, hiperactivitatea creierului, neliniștea, agitația și agresivitatea copiilor hiperactivi.

Homeopatia

Se recomandă remediul Nux vomica pentru pacienții cu stări de iritabilitate, explozii de manie și stres insuportabil și remediul Ignatia pentru cei cu dezechilibre emoționale, tristețe, isterie, plâns excesiv și schimbări bruște de dispoziție.

Esențe florale

Esențele florale sunt excelente remedii pentru a trata problemele mintale și emoționale. Dintre acestea vă recomandăm: esențele de corcoduș (care ajută la păstrarea calmului), zada (care vă dă încredere în propriile capacităţi), pin (dacă aveți tendința de autoînvinovățire), salcie (dacă aveți resentimente, sunteți încrâncenați sau vă autocompătimiți) sau mimulus (dacă sunteți timizi sau anxioși).

Aromoterapia

Aromoterapia reprezintă, de asemenea, o metodă eficientă de tratament. Puneți câteva picături de ulei de şerlai și de boabe de ienupăr într-o baie caldă. Acestea vă vor ajuta la limpezirea gândurilor și la un somn bun. Dacă vă simțiți nefericiți, parfumați camera, punând într-un vaporizator șase picături de ulei de şerlai, trei de ulei de trandafir și una de ulei de santal.

PONT. Alte plante cu efecte binefăcătoare în tratarea nevrozei isterice sunt: coada-şoricelului, cimbrul, călinul, cătușnica, fumăriţa, ghinţura galbenă, ghinţura punctată, hameiul, izma (menta), muşeţelul roman, odoleanul, sunătoarea, unguraşul, vâscul.

Chinezii stimulează punctele energetice

Medicina tradiţională explică isteria (Ye Si Ti Li) ca un exces energetic în meridianul cordului şi vase-sex. Dacă este plenitudine în meridianul cordului, bolnavul râde fără încetare, iar dacă este vid, el plânge întruna. Se recomandă a fi stimulate punctele: LP7, meridianul splinei, situat la mijlocul pliului pumnului - dispersie, PC5, meridianul pericardului, folosit pentru crizele de mutism, situat în apropierea marginii interne a antebraţului, la 1 CUN deasupra pliului pumnului - dispersie, PC4, folosit pentru orice fel de isterie, situat la 1,5 CUN deasupra pumnului, în apropierea marginii interne a antebraţului - tonifiere.