Main menu

header

593 6 1de Raluca Grințescu

Proprietăţile terapeutice ale uleiului de salvie sunt multiple: antiseptic, antileucoreic, astringent, antiinfecțios, reglează activitatea glandelor endocrine, măreşte rezistenţa organismului, reglator al poftei de mâncare, reduce du- rerile şi sângerările menstruale, calmant, diuretic, cicatrizant, diaforetic, hipertensiv uşor, tonic digestiv, scade secreţia lactată, răcoritor.

Se folosește atât intern, cât și extern

Pentru uzul intern, uleiul de salvie se folosește pentru: ciclu dificil, cu sângerări abundente, dureri abdominale, retenţie de apă în ţesuturi, balonări, dureri de cap, nervozitate. Extern, uleiul rezolvă probleme de sănătate precum: faringită (gargară cu infuzie), gingivită (clătirea gurii cu infuzie), răni (comprese cu infuzie), tratarea tenului gras, seboreic (comprese cu infuzie/tinctură), leucoree, spălături cu infuzie sau tinctură diluată.

Inhalaţiile

Inhalaţiile cu ulei de salvie sunt foarte potrivite pentru tratarea problemelor respiratorii, a răcelilor, gripei şi pentru pregătirea tenului în vederea unui tratament cosmetic. Pentru aceasta, se toarnă într-un vas un litru de apă clocotită şi se adaugă trei-patru picături de ulei. Vaporii degajaţi se inspiră stând aplecați peste vas, cu capul acoperit cu un prosop mare. O metodă mai simplă şi rapidă de a face o inhalație este aceea de a stropi un şervet cu două-trei picături de ulei şi a-l mirosi câteva momente. Inhalaţiile sunt contraindicate persoanelor care suferă de astm sau epilepsie, deoarece pot declanşa o criză.

Masajul

Masajul este una dintre cele mai populare metode de utilizare a uleiului de salvie. Pentru o şedinţă de masaj se adaugă patru-șase picături de ulei esenţial (sau un amestec de uleiuri pe care îl preferaţi) în aproximativ 10 ml ulei de masaj. În niciun caz nu se va depăşi cantitatea recomandată de ulei, deoarece este foarte iritant pentru piele. După un masaj în cadrul aromoterapiei, uleiul nu trebuie îndepărtat prin spălare, evitându-se baia sau duşul timp de șase-opt ore. Astfel se asigură o absorbţie completă a uleiului volatil.

Baia

Baia este o cale foarte plăcută şi, totodată, eficientă de a folosi uleiul de salvie prin relaxarea care o induce apa caldă şi prin faptul că porii se dilată, permițând uleiului să pătrundă prin tegumente. Uleiul se adaugă înainte de a începe baia şi nu mai devreme, deoarece datorită căldurii se evaporă foarte uşor. Este important de reţinut că baia nu se face niciodată cu uleiul ca atare, pentru că nu se dizolvă în apă şi nici nu trebuie depăşită doza, deoarece, în cantităţi mari, este iritant pentru piele şi mucoase. Astfel, pentru o baie se pun patru-șase picături de ulei esenţial în două-trei linguri cu lapte nedegresat sau în două linguri cu ulei de bază, apoi se toarnă în cadă şi se amestecă bine. Baia va dura 10-20 de minute.

Compresele

O compresă fierbinte este un mod eficient de a trata multe probleme ale pielii, ca, de exemplu, infecţiile sau durerile musculare de natură reumatică. Pentru a pregăti o compresă se toarnă apă fierbinte (cam o jumătate de litru) într-un bol şi se adaugă ulei esenţial. Cantitatea de ulei depinde de suprafaţa pielii pe care aplicaţi compresa: două picături pentru suprafeţe mici, opt picături pentru suprafeţe mari. Se agită bine, apoi se înmoaie o bucată de tifon sau un şervet de bumbac, se stoarce bine şi se aşază pe piele. Deasupra se aplică o folie de plastic şi un prosop, pentru a menţine compresa caldă. Procedeul se reia după 20 de minute. În total, timpul de tratament cu comprese este de cel mult o oră, de maximum două ori pe zi.

Candela (lampa) odorantă

Candela (lampa) odorantă se foloseşte pentru a aromatiza camera, pentru a genera o stare de spirit pozitivă, tonică sau, dimpotrivă, de relaxare ori pur şi simplu pentru a crea o atmosferă specială. Pentru aceasta, se pune apă călduţă în farfuria candelei, se adaugă cinci picături de ulei şi se aprinde lumânarea. Trebuie să aveţi grijă ca, atât timp cât lumânarea este aprinsă, farfurioara să nu rămână fără apă.

Uleiul se foloseşte prin distilarea cu aburi a frunzelor uscate

Oţetul, elixir pentru nervi

Oțetul din salvie era foarte mult folosit de călugării benedictini, care îl considerau un elixir pentru nervi şi digestie. Iată reţeta sa de preparare: vreme de două săptămâni, se pun la macerat 50 g frunze de salvie mărunţite într-un litru de oţet natural de mere sau de mere şi miere. Va rezulta un oţet foarte aromat, cu efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea), înviorătoare, care este şi un excelent adaus la salatele de primăvară. Extern, este folosit ca frecţie împotriva răcelii, a durerilor reumatice, a stărilor de oboseală fizică şi psihică.