Main menu

header

594 10 2de Carmen Ciripoiu

Verde, roșu, galben sau portocaliu, toate tipurile de mango au două lucruri în comun extrem de importante: un miez auriu cu un gust inconfundabil și mai mult de 20 de vitamine și minerale cu beneficii incredibile în sănătate.

Îmbunătățește absorbția calciului

Datorită antioxidantului zeaxantina care se găsește în mango, acesta filtrează razele de lumină ultraviolet, având astfel un rol incredibil în sănătatea ochilor. Mai mult, studii de specialitate au demonstrat că un consum zilnic de fructe, cel puțin trei porții pe zi, reduce riscul apariției degenerării maculare asociată cu înaintarea în vârstă. Riscurile de a avea astm sunt mai reduse la persoanele care consumă o cantitate mai mare din anumiți nutrienți. Care sunt aceștia? În primul rând, betacarotenul, care se găsește din belșug în mango, dar și în papaya, caise și broccoli. Se știe că un consum redus de vitamina K aduce cu sine riscul de fracturi osoase. De aceea, consumul adecvat de vitamina K, prezentă, de asemenea, în mango, este important pentru îmbunătățirea absorbției calciului, esențial pentru dezvoltarea siste- mului osos. Tot mango e plin de fibre și de apă, iar prin introducerea acestuia în dieta zilnică este asigurată o digestie optimă. De altfel, gustosul fruct este recomandat în dieta celor supraponderali, dar și persoanelor care iau medicamente diuretice și pierd potasiu.

Frunzele îi vin de hac diabetului

Bogat în acizi precum acidul malic și acidul miristic, vitamina A și vitamina C, mango ajută organismul să lupte cu radicalii liberi și are reale proprietăți anticancerigene datorită acestor vitamine și a flavonoizilor precum quercitina. Ţinând cont de compoziția sa deosebită, se pot face siropuri naturale din mango, deoarece acesta este un excelent antitusiv, expectorant și ajută la combaterea tusei uscate. În ceea ce privește tratarea diabetului, frunzele de mango fac adevărate minuni. 10-15 frunze se fierb seara într-o cană cu apă și se lasă până dimineața. Înainte de micul dejun se strecoară poțiunea și se bea. Pentru rezultate optime, cura durează două luni. Ceaiul din frunze de mango tratează și insomnia și venele varicoase. Nu în ultimul rând, mango este indicat pentru prevenirea apariției Parkinsonului și a Alzheimerului.

PONT. La fel ca şi avocado, mango necopt poate fi ținut în pungi de hârtie câteva zile pentru a se coace.

Mango se consumă cu câteva picături de lămâie, pentru a-i accentua aroma

Aliatul unui păr sănătos

Prin conținutul de vitamina A, un nutrient necesar producerii sebumului care păstrează scalpul hidratat, fructele de mango sunt excepționale pentru menținerea sănătății părului. Tot mango este și un aliat al pielii. Din semințele fructului de mango se extrage untul de mango, care este folosit în fabricarea anumitor cosmetice, dar se poate folosi și ca atare, direct pe piele, având reale proprietăți regenerante, antiîmbătrânire. Este foarte hidratant și este recomandat mai ales pentru pielea matură, ridată, uscată. Femeile din Asia folosesc semințele ca exfoliant în timpul băii.