Main menu

header

596 9 2de Raluca Grințescu

Pe măsură ce îmbătrânim, concentraţia siliciului scade, ceea ce duce la o degradare a organismului.

Lipsa siliciului duce la tulburări grave în organism

Siliciul organic, cunoscut ca şi „paznicul tinereţii”, este unul dintre cele mai eficiente minerale pentru regenerare şi întinerire. De ce este important siliciul în organismul uman? Siliciul este unul dintre elementele de bază în construirea corpului nostru. Pentru o mai bună înţelegere, vom spune că toate ţesuturile elastice care intră în compoziţia oaselor, tendoanelor, ligamentelor şi vaselor de sânge sunt constituite dintr-o adevărată matrice de siliciu, de care sunt fixate, apoi, celelalte elemente. Totodată, de prezenţa siliciului - esenţial pentru asimilarea şi fixarea magneziului şi a calciului în organism - sunt determinate tinereţea pielii, vigoarea firelor de păr şi a unghiilor, sănătatea smalţului dinţilor. Privarea organismului de acest oligoelement duce, în timp, la apariţia unor tulburări şi la afecţiuni extrem de diverse. În mod obişnuit, organismul uman îşi procură dozele fiziologice de siliciu - 10 mg/zi - printr-o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe şi legume. Există însă afecţiuni în care suplimentarea siliciului organic (solubil) este necesară. Alături de coada-calului (Equisetum arvense), troscotul (Polygonum aviculare) este a doua sursă vege- tală din flora spontană din care ne putem suplimenta dozele zilnice de siliciu.

Reţeta perfectă

Se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, 20 g troscot uscat şi măcinat groscior. După zece zile (se agită de trei-patru ori pe zi), tinctura se filtrează prin tifon, după care se lasă la frigider timp de șase zile, pentru o limpezire deplină. Partea limpede se trece uşor într-un alt flacon. Se ţine în recipiente de sticlă sau de plastic, prevăzute cu dop picurător. Se poate păstra timp de doi ani de la data preparării. Se administrează 30 de picături de tinctură de două ori pe zi, în mod regulat.

Şi-a demonstrat acţiunea în esofagita de reflux

Tinctura de troscot este un elixir pentru bolile omului vârstnic. Ateroscleroza, o afecţiune caracterizată prin întărirea şi îngustarea arterelor, împiedică buna desfăşurare a circulaţiei sangvine, obstrucţionând accesul sângelui către organele vitale ale organismului. Aceasta poate cauza atacuri cardiace, atacuri vascular-cerebrale sau afecţiuni cardiovasculare. Administrată regulat, tinctura de troscot produce un efect de creştere a elasticităţii vaselor sangvine, prin conţinutul său în siliciu şi flavonoide. Mucilagiile şi taninurile din plantă şi-au demonstrat acţiunea de vindecare şi în esofagite de reflux, gastrite, diaree şi boală ulceroasă.

Se administrează cu succes în bolile aparatului locomotor

Siliciul organic din troscot joacă un rol esenţial în ceea ce priveşte formarea şi refacerea ţesutului conjunctival al cartilagiilor şi ligamentelor - cele mai afectate în boala reumatismală. Tinctura de troscot poate fi administrată cu succes şi în tratamentul bolilor aparatului locomotor. În organism, concentraţia de siliciu scade odată cu vârsta, fapt care duce la creşterea fragilităţii şi porozităţii osului, prin epuizarea calciului. Siliciul organic (solubil) din plantă ajută la formarea calciului în oase. Spre deosebire de siliciul anorganic, care produce la nivel pulmonar silicoză (boală), siliciul organic este recomandat cu încredere în vindecarea afecţiunilor pulmonare.

Flavonoidele din compoziţia troscotului au un puternic efect diuretic, tratând şi vindecând cistitele, pielitele, nefritele