Main menu

header

596 8 1de Dana Georgescu

Atunci când apar anumite tulburări ale circulaţiei sângelui, tot organismul are de suferit. Dacă nu sunt tratate, aceste probleme pot duce la o multitudine de neplăceri, de la senzaţii de slăbiciune şi palpitaţii până la leşinuri şi boli cardiovasculare grave. Din fericire, natura are leacurile potrivite pentru normalizarea fluxului sangvin.

Clismele cu ceai de coada-calului curăță limfa

Pentru a normaliza circulaţia se face un amestec în părți egale din salvie, păducel, cimbrișor, care se lasă la macerat la rece, două lingurițe la o cană cu apă, timp de o noapte. Se beau trei căni pe zi o perioadă de şase săptămâni, două căni pe zi alte trei săptămâni, o cană pe zi în următoarele două săptămâni. Se administrează dimineața și seara, înainte și după masă. De asemenea, se poate încerca următoarea rețetă: se beau trei căni cu ceai pe zi din amestec de coada-șoricelului, vâsc și cătină albă, în părți egale. Se prepară dintr-o linguriță cu amestec la 200 ml apă clocotită (infuzată timp de zece minute). Pentru curățarea limfei și evitarea unor probleme circulatorii, se urmează o procedură ce durează trei zile. Astfel, se fac clisme dimineața și seara cu ceai de coada-calului (doi litri). Nu se mănâncă nimic, ci în fiecare zi se bea un amestec din doi litri de apă, un litru de suc de grepfrut, 1/4 suc de lămâie și 3/4 suc de portocală (în total, patru litri de lichid). Pe parcursul celor trei zile se elimină din organism 12 litri de limfă acidă bolnavă.

Vinuri tocmai bune pentru cei cu cardiopatie ischemică

Se poate prepara şi un vin pentru boli de circulație și cardiopatie ischemică, astfel: zece rădăcini de pătrunjel cu frunze cu tot, date prin mașina de tocat, se fierb într-un litru de vin alb de țară timp de

15 minute. Se adaugă apoi 300 g miere de salcâm și se mai fierb unu-două minute, după care totul se răcește și se strecoară. Se păstrează la rece. Se iau trei linguri zilnic, înainte de masă, minimum 100 de zile. Un alt vin binevenit, ce normalizează circulația, este cel preparat din salvie astfel: 80 g salvie se amestecă laolaltă cu un litru de vin alb sec și se lasă la macerat timp de opt zile, după care se filtrează. Se beau 100 ml înaintea meselor principale ale zilei. În pahar se va amesteca zeama de la o lămâie.

Licoare-minune din ciuboțica-cucului

Pentru diverse boli de inimă și dereglări de circulație a sângelui, se mai poate prepara un vin de ciuboțica-cucului. Se umple o sticlă de doi litri cu flori ale acestei plante și se toarnă deasupra vin alb de țară. Se lasă la macerat 14 zile la soare sau lângă calorifer. Se ia câte o lingură cu vin de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. O altă licoare bună pentru circulație se prepară din: doi litri de vin alb, 100 g vâsc măcinat, 200 ml suc de ceapă, 200 g usturoi pisat și 200 g miere polifloră. Se pun toate ingredientele la macerat într-un borcan de trei-cinci litri, ce se ține la soare sau la temperatura camerei timp de 14 zile. După această perioadă, în care se amestecă zilnic cu o spatulă de lemn, se strecoară, se pune într-o sticlă închisă la culoare și se păstrează la frigider. Se consumă câte 50 ml de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun și de cină.

Consumați hrișcă prăjită

Tensiunea scade dacă se folosește făină de hrișcă. Hrișca se prăjește (se călește) într-o tigaie până devine închisă la culoare, apoi se dă prin râșnița de cafea. Pentru a se controla reacția organismului, prima dată se ia tensiunea și se consumă o linguriță cu făină, fără să se bea nimic apoi. După o oră se ia din nou tensiunea. Dacă reacția organismului este slabă, puteți lua câte două lingurițe zilnic. Consumul în doze mai mari (două-trei linguri pe zi) duce și la scăderea nivelului glicemiei (concentrația de zahăr din sânge) dacă tratamentul durează ani întregi. Este bine de știut că acum se găsește hrișcă la magazinele ce comercializează produse naturiste atât crudă, cât și gata coaptă.

Mușcata acționează rapid

Pentru scăderea rapidă a tensiunii, la nevoie, se poate folosi o frunză de mușcată strivită puțin între degete și legată la mână în zona unde se ia pulsul. Acasă se poate face o tinctură care îmbunătățește circulația sangvină în venele bolnave. 50 g flori uscate sau fructe de castan mărunțite se macerează într-un litru de vodcă, timp de 14 zile, la întuneric și la căldură, agitându-se zilnic. Se consumă câte 30-40 de picături, de trei-patru ori pe zi, timp de trei săptămâni. Pentru cei care suferă de hipertensiune se recomandă următoarea rețetă: se prepară un macerat la rece din trei lingurițe cu vâsc uscat și o linguriță cu rozmarin la o cană cu apă. Se lasă de seara până dimineața la temperatura camerei. Din acest lichid se beau două căni pe zi, dimineața și seara, timp de o lună. De asemenea, se poate face o tinctură de talpa-gâștei, ce se prepară din 20 g plantă la 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat timp de opt zile, după care se consumă câte 20-40 de picături o dată, de trei ori pe zi.

Strugurii au efecte nebănuite

Lămâile e bine să fie consumate zilnic. Acestea scad tensiunea arterială şi nivelul colesterolului, protejează vasele de sânge şi subțiază sângele, astfel: se spală două lămâi cu tot cu coajă, se taie în bucăţi mari şi se introduc într-un mixer (blender). Se adaugă 600 ml apă şi una-două linguri cu miere. Se amestecă şi se mai lasă apoi 15 minute, apoi se filtrează şi se consumă în aceeaşi zi. Puțini știu că și strugurii au efecte asemănătoare - ei ajută la eliminarea depozitelor de colesterol de pe vasele de sânge. Totuși, pentru cei care au diabet za- harat, strugurii sunt contraindicaţi.

Leurda purifică „lichidul vieții”

Primăvara se consumă leurdă în fiecare zi în salată, timp de două-trei săptămâni, iar una dintre mesele de peste zi trebuie să fie numai o salată de crudități, cel puțin trei săptămâni. În plus, se iau câte 30 de picături de tinctură de nuci verzi, de două ori pe zi, în câte un pahar cu apă sau ceai, dimineața și seara, înainte de masă. De asemenea, se poate face o cură anuală cu uzici sau se beau ceaiuri de păpădie.

SFAT. Dimineaţa, pe stomacul gol se consumă unu-două pahare cu suc proaspăt stors, cum ar fi cel de ţelină - 100 ml, suc de sfeclă roşie - 100 ml, suc de pătrunjel - 50 ml şi suc de hrean - 50 ml, la care se poate adăuga, după gust, miere de salcâm şi puţin suc de lămâie. Este indicat şi sucul obţinut din mlădiţe de orz verde, câte 50 ml zilnic, dimineaţa.

Este indicat ca persoanele hipertensive să înlocuiască în dieta lor grăsimile animale cu grăsimi vegetale, iar sarea şi condimentele picante sunt excluse din alimentaţie

Usturoiul, indicat în arterită

596 8 2Pentru combaterea hipertensiunii, se recomandă un cățel de usturoi consumat în fiecare dimineață. Pentru cei care nu suportă gustul și mirosul usturoiului, se pot cumpăra capsule speciale de la farmacie. Usturoiul se înghite, nu se mestecă, apoi se bea puțină apă. Acest tratament încetează când presiunea sângelui a ajuns la normal, și un nou tratament se poate începe oricând la nevoie. Un alt leac pe bază de usturoi ajută la arterită și boli de circulație. Se curăță patru căței de usturoi, se pun într-o ceașcă și se toarnă peste ei o lingură cu ulei de măsline presat la rece. Se adaugă puțin pătrunjel verde și o frunză de dafin. Se lasă la macerat amestecul pe timpul nopții. Se consumă preparatul dimineața, pe stomacul gol, cu o felie de pâine prăjită, timp de trei luni.