Main menu

header

597 9 1de Carmen Ciripoiu

Cauzele apariției metroragiei sunt multiple, de la dispozitivele intrauterine destinate contracepţiei, sarcinile extrauterine, dezechilibrul hormonal, chisturile și fibroamele până la polipii, tumorile, infecțiile și complicaţiile sarcinii. Cine îi vine de hac bolii? Evident, leacurile naturiste.

Coada-calului are efect hemostatic

Unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru a trata metroragia este infuzia de răchitan. Preparatul se obține adăugând o linguriță cu plantă la 200 ml apă clocotită. Se consumă trei căni pe zi. La fel de utilă este și pulberea de plantă, din care se consumă 4 g pe zi. În cazuri mai severe se folosește decoctul, obținut din două lingurițe cu plantă, la 300 ml apă, care se fierbe zece minute. Se consumă două căni pe zi, fracționat. Eficientă este și infuzia de coada-calului, obținută din 5 g plantă, la 250 ml apă clocotită. Se administrează trei căni pe zi. Același efect hemostatic îl are și pulberea de plantă, o linguriță fracționată în cinci doze zilnice, un vârf de cuțit o dată. Contra metroragiei este util și un decoct din 20 g coada-șoricelului, 30 g traista-ciobanului, 10 g coada-calului, 20 g troscot, 10 g coajă de stejar și 10 g conuri de hamei. Se folosesc două linguri cu amestec, la o cană cu apă, și se fierbe câteva minute. Se consumă două căni pe zi, cu înghițituri mici.

Scânteiuța reglează ciclul menstrual

Un efect uimitor în tratarea metroragiei îl are tinctura de năpraznic. 20 g plantă se lasă la macerat 14 zile în 100 ml alcool. Se consumă 20 de picături, de trei ori pe zi. Pentru reglarea ciclului menstrual și oprirea hemoragiilor uterine se recomandă și ceaiul de scânteiuță. Acesta se prepară dintr-o linguriță cu plantă amestecată cu 250 ml apă clocotită. Poțiunea se bea fracționat, pe parcursul unei zile. Un remediu astringent, dar și hemostatic îl are vinul de sclipeți. Se macerează 50 g într-un litru de vin timp de zece zile și se consumă două păhărele zilnic, între menstre. Dacă problemele ginecologice sunt asociate cu cele endocrine, de mare ajutor este decoctul de stejar. Preparatul se obține din două lingurițe cu scoarță mărunțită, care se fierb timp de o jumătate de oră la foc mic în 200 ml apă. Se consumă două căni pe zi.

La apariția metroragiei contribuie și diabetul zaharat, problemele de coagulare sangvină, anumite afecțiuni ale glandei tiroide sau folosirea medicației anticoagulante

Trebuie făcute şi spălături vaginale

Pentru spălături vaginale în caz de hemoragii cu declanșare uterină, în afara perioadei de menstruație se folosesc mai multe plante medicinale recunoscute pentru efectul lor hemostatic. O formulă foarte utilă se obține din următoarele ingrediente: 2 lingurițe cu răcușor, 3 lingurițe cu saschiu, 1 mână cu frunze de urzică și 1 pumn cu viță-de-vie. Se fierbe acest amestec timp de cinci-zece minute în 500 ml apă. Cu infuzia obținută, temeinic strecurată, se fac două spălături pe zi. Atenție! Ceaiul trebuie să aibă o temperatură moderată.