Main menu

header

598 6 1de Roxana Istudor

Cicatricele nu sunt simple defecte estetice. Ele ne afectează viața socială prin scăderea încrederii în noi înșine, atrag atenția specialiștii. Cercetările extinse efectuate de medicul dermatolog Joseph F. Sobanko, profesor la Spitalul Universității Pennsylvania, arată că, „indiferent de natura și de proveniența lor, fie că sunt urmări ale unor accidente sau ale acneei, cicatricele, chiar minore, ne influențează negativ sănătatea psihosocială”. Cu cât mai vizibile, cu atât mai supărătoare. Dat fiind faptul că eliminarea lor, parțială sau completă, ne face mult mai fericiți și mai încrezători, după cum au observat specialiștii, se recomandă intervenții cât mai puțin invazive și respectarea cu strictețe a recomandărilor medicilor, întrucât procesul de vindecare este de regulă mai îndelungat.

Aloe vera este un antiinflamator redutabil

Corpul uman este capabil să atenueze cicatricele, prin faptul că în timp devine mai luminos. Pentru a grăbi procesul, puteți încerca unele remedii naturiste chiar în intimitatea căminului dumneavoastră, țintind refacerea celulară și menținerea unui ten sănătos. Prima chemată în ajutorul pielii cu cicatrice este aloe vera. Datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare, lucrează asupra tenului ca un emolient natural. Cum o folosiți? Descojiți pielița unei frunze și lăsați să se scurgă lichidul din interior, pe care îl aplicați pe cicatrice, masând circular. Lăsați substanța să acționeze timp de 30 de minute, apoi clătiți. Repetați procesul de două ori pe zi și aveți grijă să nu atingeți zone care sunt răni deschise.

Uleiul de nucă de cocos stimulează producerea de colagen

Uleiul de nucă de cocos este un alt aliat al luptei cu cicatricele. Conține vitamina E, care accelerează vindecarea și previne formarea de noi cicatrice. În plus, acizii din uleiul de nucă de cocos stimulează producerea de colagen și protejează împotriva radicalilor liberi. Folosiți-l încălzit până la lichefiere, apoi puneți uleiul cald în palmă și masați zona afectată timp de cinci-zece minute. Lăsați-l o oră, până este absorbit de piele. Pentru rezultate optime, repetați operațiunea de două, de trei sau de patru ori pe zi.

Uleiul de măsline are multiple proprietăți

598 6 2Uleiul de măsline este folosit încă din vechime pentru frumusețea tenului. Multiplele lui proprietăți - printre care conținutul de vitamina E se află la loc de cinste - îl recomandă pentru atenuarea cicatricelor. Aplicați ulei extravirgin pe suprafața afectată și masați ușor, cu mișcări circulare. Așteptați 30 de minute, apoi ștergeți uleiul cu o cârpă curată sau îl puteți lăsa peste noapte pe zona cu probleme. O altă opțiune este amestecul de ulei de măsline cu ulei de lavandă, care se poate aplica pe pielea afectată de cicatrice, apoi se lasă 30 de minute, după care se clătește cu apă călduță. Puteți încerca aceste soluții și de mai multe ori pe zi.

Sucul de lămâie înlătură celulele moarte

Lămâia, chiar dacă este acidă, este un prieten de nădejde în efortul de a atenua cicatricele. Conține compuși care pot trata cu succes semnele de pe toate tipurile de piele, înlăturând, totodată, celulele moarte, favorizând dezvoltarea de noi celule și îmbunătățind elasticitatea. Vitamina C, pe care lămâia o conține din plin, contribuie la regenerarea pielii deteriorate. Așadar, aplicați suc de lămâie pe zonele afectate, diluându-l în cazul în care aveți pielea sensibilă. Așteptați zece minute, apoi clătiți cu apă călduță, repetând procesul zilnic, până când cicatricele încep să se estompeze. Nu uitați că este indicat ca după tratament să evitați expunerea la soare, întrucât lămâia vă poate face pielea fotosensibilă!

Mierea accelerează regenerarea celulară

Mierea este, de asemenea, un hidratant natural de primă calitate, ceea ce o face un tratament eficient împotriva cicatricelor. Previne acumularea de celule moarte și stimulează regenerarea celulară. Aplicați miere pe cicatrice, acoperiți cu un bandaj și lăsați-o să acționeze peste noapte. Dimineața următoare clătiți cu apă călduță. Repetați operațiunea în fiecare zi înainte de culcare.

Urmați o dietă bogată în vitaminele C și E, pentru a accelera procesul de vindecare

Uleiul din arbore de ceai diminuează petele de pe piele

Din lista de remedii naturiste împotriva cicatricelor mai pot fi amintite untul de cacao, din care puteți aplica o linguriță pe zona cu probleme, lăsându-l să acționeze peste noapte; cidrul de mere, un excelent exfoliant, se poate aplica diluat cu apă, lăsat să acționeze timp de cinci minute, apoi clătit; uleiul din arbore de ceai este cunoscut pentru proprietățile sale calmante și de diminuare a petelor pielii. Trebuie să fiți foarte atenți să nu-l folosiți niciodată nediluat, ci în soluții de patru picături de ulei la două linguri cu apă, care se aplică pe zonele cu cicatrice de două sau chiar de trei ori pe zi. Pe lângă toate aceste produse naturale, există și alte trucuri prin care puteți combate cicatricele. De exemplu, faceți ceai verde, lăsați-l să se răcească și masați cu el zonele care vă interesează. Sau zdrobiți două-trei aspirine, adăugați suficientă apă cât să faceți o pastă pe care o puteți aplica pe cicatrice de două ori pe zi. Și nu uitați că tratamentele constante cu remedii naturiste pot face cicatricele mult mai puțin vizibile.